Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een populaire vorm van isolatie. Dit komt door de relatieve lage investering en meerdere en omdat je je geld slechts binnen enkele jaren terug zult verdienen. Na het toepassen van spouwmuurisolatie profiteer je direct van een hoger wooncomfort, lagere energierekening en zet je goede stap naar een duurzame woning.

Wat is spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur met centimeters ruimte er tussen wat de spouw genoemd wordt. Die ruimte kun je laten vullen met isolatiemateriaal. Deze ruimte kan leeg zijn of er is vanuit dat bouw reeds isolatiemateriaal geplaatst. Maar niet iedere woning heeft een spouw. Hiervoor kijken we naar het bouwjaar: huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkelsteens muur. Spouwmuurisolatie is een eenvoudige en relatief voordelige toepassing die zorgt voor: beter wooncomfort, een lagere energierekening en een beter milieu.

De voordelen van spouwmuurisolatie

 • Milieubewuster wonen

  Zo bespaart u per jaar in een gemiddelde tussenwoning 320m³ gas, €260 euro en 600 kilo CO². Deze besparing op de CO² uitstoot staat gelijk aan 4x vliegen naar Parijs!

 • Hoger wooncomfort

  Er komt minder tocht door de spouw en de temperatuur is constanter. Het resultaat van een geïsoleerde spouwmuur: lekker koel in de zomer en aangenaam warm in de winter.

 • Besparen op de stookkosten

  Met deze relatief lage investering is er de mogelijkheid om direct te besparen op de stookkosten en uiteindelijk een lagere energierekening.

 • Hogere woningwaarde

  Een goed geïsoleerde  woning krijgt een hogere energielabel en is in de huidige woningmarkt aantrekkelijker voor verkoop. Investeren in Spouwmuurisolatie is dus zeker de moeite waard.

Vrijblijvend Advies Aanvragen

Isoleren in 1 dag

Bij de start van het isoleren gaan onze installateurs gaten boren in de voegen aan de buitenkant van de gevel. Op elke buitengevel wordt gewerkt met een standaard boorpatroon. Rondom de kozijnen en deuren worden extra gaten aangebracht, om er zeker van te zijn dat het materiaal in de gehele spouw zit. Via de gaten blazen komt het isolatiemateriaal in de spouw terecht. Wanneer de gehele spouw is gevuld worden alle gaten netjes dichtgemaakt. De gaten worden met dezelfde kleur specie gedicht. Op deze manier zie er niks meer van en wordt alles netjes achtergelaten. Dit alles kan binnen 1 dagdeel gerealiseerd worden. Dezelfde dag profiteer je meer comfort in de woning en kan het besparen op de energierekening beginnen.

Stappen spouwmuurisolatie

Kan ik mijn spouwmuur isoleren?

Spouwmuurisolatie is een goede stap om de woning te verduurzamen. Weten of bij jouw woning spouwmuurisolatie mogelijk is? Dan is het belangrijk dat er een spouw aanwezig is. Dit is het geval wanneer de woning jonger is dan 1920. Check daarom eerst of jouw gevel een spouw heeft. Soms zit er al isolatiemateriaal in, Alleen voldoet dit niet meer aan de standaard van vandaag de dag. Hierbij is het mogelijk om de spouw kunnen bijvullen voor een betere isolatiewaarde. Dit gebeurd met een speciaal herstelmateriaal die in de spouwmuur wordt aangebracht.

Controleer het bouwjaar

 • Woningen die gebouwd zijn voor 1920 hebben waarschijnlijk geen spouwmuur. het is niet mogelijk om hier isolatiemateriaal aan te brengen. Er is wel een mogelijkheid om alsnog deze muur te isoleren door middel van gevelisolatie
 • Wanneer de woning na 1920 is gebouwd dan is de kans groot dat er bij de bouw van de woning de buitenmuren een spouw hebben met ruimte er tussen van gemiddeld tussen de 4 á 6 cm.

Na-isoleren van de spouwmuur

Er zijn een aantal mogelijkheden met betrekking tot de huidige staat van isolatie in de spouwmuur. Woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 hebben een spouw alleen dan zonder isolatie. Het is dan zeker mogelijk om dit na te isoleren met verschillende materialen.

Voor woningen die tussen de periode van 1975 en 1991 gebouwd zijn hebben een geïsoleerde spouw. Maar de isolatiewaarde van deze huizen kan beter. Dit komt doordat het oude materiaal is verzakt of verpulverd door de jaren heen. Hierdoor ontstaan plekken waar de kou in woning kan komen. Hiervoor is het mogelijk om het op te vullen met hetzelfde materiaal (in het geval van glaswol) of het inblazen van een speciale herstelschuim.

Investering en besparing spouwmuurisolatie

Voor elke oude woning (grof genomen met een bouwjaar tussen 1920 – 1976) levert isoleren met spouwmuurisolatie grote besparingen op. Spouwmuurisolatie is veel voordeliger om te plaatsen dan velen denken. Al vanaf €1000 euro kan jouw woning geïsoleerd worden. Dankzij de besparing op jouw gasrekening verdien je het bedrag al na enkele jaren terug. Daarna is de besparing pure winst! En als je een tweede maatregel neemt, is het mogelijk om subsidie te krijgen en is de investeringsbedrag een stuk lager!

Type woningOppervlakteInvesteringSubsidieJaarlijkse besparing
Tussenwoning39 m²€ 1200€ 320€ 320
Hoekwoning103 m²€ 2400€ 800€ 800
Vrijstaande woning152 m²€ 3500€ 1100€ 1200

Spouwmuurisolatie materialen

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het isoleren van de spouw. Het kiezen van het juiste materiaal is afhankelijk van de situatie, bijvoorbeeld bij een smalle spouw zijn niet alle materialen geschikt of wanneer er reeds materiaal aanwezig is in de spouw. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn geblazen glaswol en de EPS-parels (bolletjes van piepschuim). Bij het isoleren van een lege spouw wordt in de meeste gevallen gebruikt gemaakt van het glaswol. Bij woningen vanaf de jaren 80 zit er standaard isolatiemateriaal in de spouw. Alleen door de jaren heen is deze verpulverd of weggezakt en heeft het niet meer de juiste isolatie waarde. Soms is het mogelijk om je spouwmuur met hetzelfde (of soortgelijk) materiaal bij te vullen. Er is een speciaal herstelschuim op de markt gebracht om opnieuw een egale isolatielaag in de spouw te krijgen.

Isoleren met inblaaswol

Veel oudere woningen, bouwjaar tussen 1920 en 1976, hebben een niet geïsoleerde spouwmuur. Een effectieve manier om een spouwmuur in een bestaand gebouw te isoleren is door middel van het inblazen met glaswol. Supafil is een witte minerale inblaaswol (glaswol) wat gemaakt is van gerecycled glas. Het materiaal is wordt onder hoge druk in de spouw geblazen. Dit isolatiemateriaal is vochtbestendig,milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid. In vergelijking met de twee andere materialen is Supafil het goedkoopst. Het presteert ook het best op vlak van geluidsisolatie en brandveiligheid. Glaswol zoals Knauf Supafil vereist wel een minimale spouwmuur breedte van 5 cm.

 • Gemiddelde prijs: € 15– 19 per m² (excl. btw)
 • Standaard isolatiewaarde -> RD-waarde 1,82
 • Aanbrengen vanaf 40 mm spouw
 • Geschikt voor schone spouwmuren
 • Extra werking (geluidsdempend)
 • Onder druk ingespoten (geen kans op verzakking)

Isoleren met EPS-parels

EPS-parels zijn kleine piepschuim bolletjes die via gaten in de voegen van de gevel in de spouwmuur geblazen worden. De grijze laag is een grafieten coating. In vergelijking met de twee andere materialen zijn EPS-parels het meest vochtbestendig. Betreft geluidsisolatie en brandveiligheid, scoren ze wel iets minder goed dan glaswol.

 • Gemiddelde prijs: € 16 – 19 per m² (excl. btw)
 • Standaard isolatiewaarde -> RD-waarde 1,78
 • Aanbrengen vanaf 30 mm spouw
 • Veel gebruikt voor smallere spouwmuren
 • Ingespoten met een verlijming zodat het niet verzakt

Spuitisolatie (herstel schuim)

Herstel schuim wordt als vloeistof in de spouw gespoten, waarna het uitzet en uithardt. Het vormt zo een naadloze afdichting die alle hoeken goed opvult. Dit materiaal wordt gebruikt bij het na-isoleren van woningen waar reeds materiaal aanwezig is. Door de werking van het materiaal ontstaat er weer een egale isolatielaag.

 • Gemiddelde prijs: €17 – €21 per m² (excl. btw)
 • Standaard isolatiewaarde -> RD-waarde 1,75
 • Aanbrengen vanaf 30 mm spouw
 • Geschikt voor woningen waar al oud isolatiemateriaal in zit
 • Wordt gebruikt voor het na-isoleren van spouwmuren

Financiering en subsidies spouwmuurisolatie

Energie besparen brengt meerdere voordelen met zich mee. Met het doorvoeren van verduurzamende maatregelen begin je met besparen op de energierekening . Door deze besparing verdien je de investering weer terug. Maar eerst moet de totale investering van de spouwmuurisolatie gefinancierd worden. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Naast de voordelige financieringsopties is het mogelijk om landelijke subsidie te ontvangen! Zo is het mogelijk met de ISDE-subsidie om ongeveer 20 procent van de investering terug te krijgen. Bekijk alle voorwaarden en details van de subsidiemogelijkheden.

Isoleren door een specialist

Bureau voor Verduurzamen werkt samen met landelijke en regionale partners die ieder specialist zijn op het gebied van isoleren. Zo kunnen wij je in contact brengen met een betrouwbaar en betaalbaar isolatiebedrijf bij jouw in de buurt. Deze zijn speciaal geselecteerd op kwaliteit. Al onze partners werken bijvoorbeeld met de nieuwste materialen, certificaten en hebben Nederlandstalig personeel. Overigens is onze rol daarin puur die van adviseur: als je contact opneemt ben je nergens toe verplicht. Mocht je echter besluiten te gaan isoleren, dan kunnen wij je wél doorverwijzen.

Is spouwmuurisolatie interessant voor mij?

Ben je geïnteresseerd geraakt in het isoleren van jouw woning? Bij Bureau voor Verduurzaming helpen wij je met een vrijblijvend advies. Wanneer je op basis van ons advies besluit te isoleren kunnen wij je doorverwijzen. Uiteraard is dit een vrije keus: wanneer je advies aanvraagt zit je nergens aan vast.Twijfel je of spouwmuurisolatie mogelijk is in jouw woning? Bij Bureau voor Verduurzamen helpen wij jou vrijblijvend met de keuze voor de juiste duurzame keuzes in een telefonisch adviesgesprek. Vul het formulier in voor een onafhankelijk advies op maat.

 • Persoonsgegevens

 • Adresgegevens