Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de belangrijkste en voordeligste vormen van isoleren. Isoleren van uw spouw verlaagd uw energierekening, verhoogd het wooncomfort en is goed voor een milieu. Het is bovendien een relatief kleine investering. Bij Bureau Verduurzaming weten we alles van spouwmuurisolatie en kunnen we u helpen met een goed advies én offerte.

Wat is spouwmuurisolatie eigenlijk?

De spouw is een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze ruimte kan door middel van isolatie worden opgevuld. Door deze speciale isolatielaag kan de warme lucht niet naar buiten ontsnappen en weerhoudt het warme lucht van buiten tijdens de zomerdagen. Het isoleren van de spouwmuur heeft dus een dubbele werking waardoor het wooncomfort het gehele jaar optimaal is.

De voordelen van spouwmuurisolatie?

Het toepassen van spouwmuurisolatie brengt meerdere voordelen met zich mee:

 • Besparen op de stookkosten

Met deze relatief lage investering is er de mogelijkheid om direct te besparen op de stookkosten en uiteindelijk een lagere energierekening.

 • Hoger wooncomfort

Er komt minder tocht door de spouw en de temperatuur is constanter. Het resultaat van een geïsoleerde spouwmuur: lekker koel in de zomer en aangenaam warm in de winter.

 • Milieubewuster wonen

Zo bespaart u per jaar in een gemiddelde tussenwoning 320m³ gas, €260 euro en 600 kilo CO². Deze besparing op de CO² uitstoot staat gelijk aan 4x vliegen naar Parijs!

 • Hogere woningwaarde

Een goed geïsoleerde  woning krijgt een hogere energielabel en is in de huidige woningmarkt aantrekkelijker voor verkoop. Investeren in Spouwmuurisolatie is dus zeker de moeite waard.

Hoe werkt het isoleren van de spouw

Het toepassen van spouwmuurisolatie is vrijwel altijd binnen 1 dagdeel te realiseren. Voor het isoleren is het noodzakelijk om onderzoek te doen.

 1. De ruimte voor uw muur wordt vrijgemaakt
 2. Er worden kleine gaatjes in de muur geboord
 3. Het isolatiemateriaal wordt met speciale machines via de gaatjes geplaatst.
 4. De gaatjes in de muur worden gedicht
 5. De woning wordt opgeruimd
 6. Klaar!

Kan ik mijn spouw isoleren?

Weten of u ook uw spouwmuur kunt isoleren? Dan is het belangrijk dat u een “spouw” heeft en deze ook nog niet geïsoleerd is.

Hoe weet ik of mijn woning een spouw heeft?

Om er achter te komen of de woning een spouw heeft zijn er 2 mogelijke manieren om dit te controleren

 • Woningen van voor 1920 hebben geen spouw. Woningen die gebouwd zijn na 1920 hebben in de meeste gevallen een spouw tussen de muren.
 • Door de dikte van de buitenmuur te controleren. Als de buitenmuur minder dan 24 centimeter is dan zit er geen spouw tussen de muren. Is de muur dikker dan 24 cm dan is er een spouw aanwezig voor het isoleren.

Is mijn spouw al geïsoleerd?

Wanneer de woning een spouw heeft is er ook de mogelijkheid dat deze (volledig) is geïsoleerd. Ook hiervoor is er een handige check om er zelf achter te komen, namelijk door het bouwjaar van de woning.

 • Is het huis gebouwd tussen 1920 en 1978 dan is de kans groot dat er een spouw zit zonder isolatie.
 • Is het huis gebouwd tussen 1978 en 1989 dan is de spouw bijna altijd geïsoleerd. Alleen de kwaliteit van het isolatiemateriaal laat vaak te wensen over. Door het na isoleren van de spouw kunt u de het volledige rendement behalen dat mogelijk is.
 • Is het huis gebouw na 1990 dan is er reeds isolatie aanwezig in de spouw die voldoet aan de juiste kwaliteit.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Elk huis is anders en daarom verschillen de kosten van spouwmuurisolatie afhankelijk van uw woning. Voor een tussenwoning zijn de eenmalige kosten rond de €800 en bespaart u €260 per jaar. Dat betekend dat de investering na ongeveer 3 jaar is terugverdiend! Bij Bureau voor verduurzaming spreken we daarom van een investering i.p.v. kosten. En de jaren daarna profiteert u elk jaar van een extra besparing en meer comfort!

Is spouwmuurisolatie interessant voor mij?

Twijfelt u of spouwmuurisolatie mogelijk is in uw woning? Bij Bureau voor verduurzaming helpen wij u vrijblijvend met uw keuze voor de juiste duurzame keuzes in een telefonisch adviesgesprek. Vul het formulier in of bel ons, 088 22 11 129, voor een onafhankelijk advies op maat.

Isoleren door een specialist

Bureau voor verduurzaming werkt samen met landelijke en regionale partners die ieder specialist zijn op het gebied van isoleren. Zo kunnen wij u in contact brengen met een betrouwbaar en betaalbaar isolatiebedrijf bij u in de buurt. Deze zijn speciaal geselecteerd op kwaliteit. Al onze partners werken bijvoorbeeld met de nieuwste materialen, certificaten en hebben Nederlandstalig personeel. Overigens is onze rol daarin puur die van adviseur: als u contact opneemt bent u nergens toe verplicht. Mocht u echter besluiten te gaan isoleren, dan kunnen wij u wél doorverwijzen.

Vraag uw telefonisch adviesgesprek aan

Bent u geïnteresseerd geraakt in het isoleren van uw woning? Bij Bureau voor Verduurzaming helpen wij u met een vrijblijvend advies. Voor de uitvoering hebben wij in uw regio een samenwerking met RegioIsolatie. Wanneer u op basis van ons advies besluit te isoleren kunnen wij u doorverwijzen. Uiteraard is dit een vrije keus: wanneer u een advies aanvraagt zit u nergens aan vast.