Door decennia lang isoleren van woningen ontstaan er steeds betere isolatie technieken en isolatie materiaal.

Na jaren van problemen met het isoleren van spouwmuren met rest materiaal aan minerale isolatie dekens is er “virgin” materiaal ontwikkeld. Het “virgin” materiaal is een minerale wol die speciaal ontwikkeld en geproduceerd is voor het isoleren van spouwmuren. Dit materiaal is na 5 jaar zo robuust en betrouwbaar bevonden dat het materiaal in combinatie met de inblaas techniek en de verhoogde isolatie waardes zelfs voor de nieuwbouw de prijs kwaliteit beste oplossing is geworden.

Een voorbeeld is Knauf supafil cavity wall voor bestaande spouwmuren en Knauf XL voor nieuwbouw woningen.

Waar de minerale wol een extra geluiddempend effect heeft zijn de HR++ parels tegenwoordig niet meer wit maar grijs. De grijze kleur verdenken ze aan een laag grafiet dit een extra isolerende werking heeft. De voordelen van de parels is de weerstand tegen water. Dit is vooral belangrijk bij extreem natte spouwmuren of een spouw onder het maaiveld die enkele weken per jaar onder water staat. Dit weet u als een erg hoge grondwater heeft dit tot vlak onder de vloer komt. Daarbovenop is de “kruipende” techniek die het materiaal heeft bin het aanbrengen erg geschikt voor smalle en/of vervuilde spouwmuren. Bij een zekere mater van spouwmuur vervuiling zal deze echter verwijderd moeten worden.

De HR++ producten op dit gebied zijn bijvoorbeeld de merken Supearl en Neopixels.

Over de verschillen tussen de tweede producten is veel commotie. Op het gebied van isolatie waardes is er weinig verschil. Ook op kwaliteit en prijs gebied is er weinig verschil. Alleen in de extremere gevallen kunnen aspecten als geluid, vocht, omgeving factoren en kwaliteit van de bouw invloed hebben op de keuze. Adviseurs op locatie hebben vaak spookverhalen omdat ze slecht één van de twee producten kunnen aanbieden. Laat u niet gek maken, beide materialen zijn er goed geschikt voor het isoleren van de spouwmuur. Lees meer over de discussie op tweakers