Persoonlijk en onafhankelijk advies
Offerte op maat
Ondersteuning bij de uitvoering

Veelgestelde vragen

Bij Bureau voor Verduurzamen willen duidelijkheid geven in de wereld van het verduurzamen. Wij geven jou inzicht in welke energiebesparende oplossingen passen bij jouw woning.

Over Bureau voor Verduurzamen

Bureau voor Verduurzamen is het adres waar je  terecht kan voor advies over het verduurzamen van de woning. Naast het adviseren zorgen wij ook voor de uitvoering. Hiervoor werken wij samen met verschillende partners verspreid over heel Nederland. In het kort: alles op een adres!

Bij Bureau voor Verduurzamen zijn alle partners geselecteerd op basis van een aantal factoren. Hierdoor bespaar je veel tijd om alles uitzoeken. Wij werken alleen met partners die voldoen aan onze kwaliteitseisen en die gecertificeerd zijn. Mocht het zo zijn dat je toch voorkeur hebt of vragen hebt naar een partner dan kun je dit kenbaar maken bij onze adviseurs.

Bij Bureau voor Verduurzamen betaal je geen kosten voor het standaard telefonisch advies. Het kost je niks. Dit kunnen wij waarmaken door de samenwerking met onze partners. Je betaald alleen voor de uitvoering van de maatregel. De prijs hiervan krijg je in de offerte van de adviseur. Hierin zijn alle kostenposten in detail verwerkt.

Natuurlijk zijn er veel verschillende bedrijven waar je je kunt laten adviseren. Daarom krijgen wij vaak de vraag: waarom juist bij Bureau voor Verduurzamen? Het antwoord is simpel: je profiteert bij ons van onafhankelijke advies en service in de uitvoering. In het kort profiteer je bij Bureau voor Verduurzamen omdat:

  1. Uitvoerders besparen op hun kosten door de samenwerking met ons;
  2. Wij gebruik maken van online systemen om effectiever en efficiënter te werk te gaan;
  3. Met onze partners inkoopvoordelen hebben en de beste prijs/kwaliteit verhouding bieden.

Bij Bureau voor Verduurzamen vergelijken wij verschillende materialen die geschikt kunnen zijn voor jouw woonsituatie. Op basis van dat advies stelt de adviseur een offerte op voor een indicatie van de investering en besparing. Na de inspectie ontvang je de definitieve offerte van ons. Deze offerte is in samenwerking met de installateur opgesteld. 

Algemeen

Zodra je een aanvraag doet voor een adviesgesprek nemen wij contact op om een telefonische afspraak te maken met een van onze adviseurs. Deze bespreekt de situatie door en bekijkt samen de mogelijkheden betreft het verduurzamen van de woning. Na het telefonisch adviesgesprek, krijg je een vrijblijvende offerte ontvangen voor de isolatie mogelijkheden met daarbij het product dat gebruikt gaat worden.

De offerte is een formele aanbieding van de werkzaamheden. Met een offerte wordt alle aangeboden producten/diensten overzichtelijk gemaakt. Bij Bureau voor Verduurzamen worden de offertes digitaal gepresenteerd. In de mail ontvang je de offerte. 

Je kunt opdracht geven door de offerte te ondertekenen die je per mail van ons ontvangen hebt. Het ondertekenen kan digitaal of per post. Zodra je opdracht hebt gegeven, ontvang je van ons een opdrachtbevestiging. Wij zullen ervoor zorgen dat administratie en uitvoering gecommuniceerd wordt met de partner.

Bij een technische inspectie komt de inspecteur langs bij de woning. Dit is een laatste controle waarin wordt beoordeeld of de maatregel wel of niet kan worden uitgevoerd. Op deze manier kan hij een aantal bouwkundige aspecten van de woning bekijken. De adviseur zal de woning onderzoeken:

Bij spouwmuurisolatie: de adviseur boort een gaatje in de buitenmuur en bekijkt met een endoscoop of de spouwmuur geschikt is voor isolatie. Tevens worden andere elementen van de spouw en gevel bekeken.

Bij vloerisolatie: de adviseur kijkt onder de vloer om te bekijken of er ruimte is en of de vloer goed toegankelijk is. Tevens worden andere elementen van de kruipruimte bekeken bijvoorbeeld of er veel puin ligt.

Na de inspectie van de woning zal de inspecteur eventuele aanpassingen doorvoeren. Bij een akkoord na de technische controle verandert de voorlopige offerte in de definitieve offerte.

Welke voorbereiding je moet treffen is afhankelijk van de isolatiemaatregel en het materiaal. Voor de uitvoerdatum wordt gecommuniceerd wat de installateurs nodig hebben. Zo hebben onze partners ruimte nodig voor het plaatsen van het materiaal voor het uitvoeren van de maatregel. Is dit van te voren geregeld, dan kunnen ze snel beginnen met de uitvoering van de opdracht!

Als je opdracht hebt gegeven, dan zal de desbetreffende partner contact met je opnemen voor het maken van een afspraak. Samen prik je een datum voor het uitvoeren en dan hoef je alleen de dag af te wachten.

De uitvoering van één duurzame maatregel is in de meeste gevallen al binnen een dagdeel uitgevoerd.

Vanuit onze partners krijg je standaard 10 jaar garantie op de producten en op de uitvoering. Deze garantie is overdraagbaar naar een eventuele nieuwe eigenaar van de woning.

Spouwmuurisolatie

Woningen met een bouwjaar na 1920, zijn vaak voorzien van een spouwmuur. Dit is een muur die bestaat uit een buiten- en een binnenmuur. Deze tussenruimte wordt een spouw genoemd. Het isoleren van de spouwmuur is een relatief goedkope manier om te beginnen met het verduurzamen van de woning.

Spouwmuurisolatie is een speciale vorm van isolatie die het mogelijk maakt goedkoop & effectief te isoleren. Dit wordt gedaan door een isolatielaag in de “spouw” te spuiten. Vroeger dacht men dat de laag lucht in de muur hielp met isoleren. Inmiddels weten we beter en vullen we deze ruimte met speciaal materiaal.

De ruimte voor de muur wordt vrijgemaakt om het uitvoeren mogelijk te maken. Er worden kleine gaatjes in de muur geboord voor het aanbrengen van het materiaal in de spouw. Het isolatiemateriaal wordt met speciale machines via de gaatjes geplaatst. Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal worden de gaatjes in de muur worden gedicht. Rondom de woning wordt alles netjes opgeruimd en ben je klaar om te profiteren van een geïsoleerde spouwmuur.

Om er achter te komen of de woning een spouw heeft zijn er 2 mogelijke manieren om dit te controleren: Het bouwjaar en de ruimte tussen de muren. Woningen van voor 1920 hebben geen spouw. Woningen die gebouwd zijn na 1920 hebben in de meeste gevallen een spouw tussen de muren. Door de dikte van de buitenmuur te controleren. Als de buitenmuur minder dan 24 centimeter is dan zit er geen spouw tussen de muren. Is de muur dikker dan 24 cm dan is er een spouw aanwezig voor het isoleren.

De kosten voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie hangen erg af van de grootte van de spouwmuur en materiaalkeuze. Des te groter de oppervlakte van uw muur, des te lager de prijs per m2. En ook tussen de materialen zitten prijsverschillen; schuim is bijvoorbeeld prijziger dan isolatieparels of (glas)wol. Voor een tussenwoning zijn de eenmalige kosten rond de € 1200.

Voor elke oude woning (grof genomen met een bouwjaar tussen 1920 – 1976) levert isoleren met spouwmuurisolatie grote besparingen op. Een gemiddeld huis (hoek/twee-onder-één-kap) zal jaarlijks circa € 550,- euro op de energierekening besparen. Elk jaar! Het rendement is daarmee gelijk aan 10 procent rente op een spaarrekening

Bij het isoleren van de spouwmuur kunnen verschillende materialen worden gebruikt. De meest gebruikte materialen zijn isolatieparels, glaswol of milieuvriendelijk purschuim. Wat het beste materiaal voor uw woning is is afhankelijk van meerdere factoren.

Onze adviseurs helpen je graag met de keuze voor het juiste isolatiemateriaal voor de spouwmuur. In tegenstelling tot sommige bedrijven is dit altijd productonafhankelijk, onze keuzes worden dus niet beïnvloed door quota van leveranciers of voorkeuren van partners. De uiteindelijke keuze hangt af van bijvoorbeeld de conditie van de spouw en de wensen van jouw als bewoner.

Twijfel je of je wel of niet de spouwmuur moet isoleren? Spouwmuurisolatie is een slimme maatregel om simpel de energiekosten te verlagen en levert onder andere de volgende voordelen op:

✔ Lagere energierekening
✔ Verhoogd wooncomfort
✔ Milieubewust wonen
✔ Hogere woningwaarde

In de meeste gevallen duurt het isoleren van de spouwmuur maximaal 1 dagdeel. Afhankelijk van de grote van de woning kan dit maximaal 1 dag duren.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is een extra laag isolatie die onder de vloer wordt aangebracht. In de meeste gevallen gaat het hier om isolatieschuim, platensysteem of foliesysteem. Door deze laag isolatie blijft koude lucht onder uw woning en komt deze niet tussen de spleten van uw vloer naar boven.

Vloerisolatie wordt aangebracht aan de onderkant van de grondvloer. Dit gebeurt via de kruipruimte. Om zeker te weten of de woning een kruipruimte heeft kun je kijken naar het bouwjaar. Huizen met een bouwjaar voor 1930 hebben in de meeste gevallen geen kruipruimte. Hier adviseren wij geen vloerisolatie. Woningen bebouwd na 1930 hebben een kruipruimte alleen is deze niet altijd toegankelijk. Woningen na 1976 zijn reeds voorzien van een vorm van vloerisolatie alleen is het mogelijk dat deze soort niet het meeste rendement behaald.

Kruipruimte lager dan 40 cm

Met deze hoogte is het niet mogelijk om de onderzijde van de vloer te isoleren. Wanneer er te weinig ruimte is in de kruipruimte zijn er meerdere mogelijkheden om toch te kunnen isoleren:

  1. Met het uitgraven van de kruipruimte kan er een voldoende hoogte gecreëerd worden.
  2. Bodemisolatie is ook mogelijk in de kruipruimte. Hierbij wordt door middel van bijvoorbeeld parels de kruipruimte opgevuld.

Kruipruimte van 40 cm of hoger

De kruipruimte is in dit geval ruim genoeg voor installateurs om te isoleren. Hierdoor kan de onderkant van vloer geïsoleerd worden. De isolatiewaarde (De RC-waarde) is hoger dan bij bodemisolatie, met vloerisolatie behaal je dus het maximale rendement.

De onderkant van de vloer isoleren

Bij vloerisolatie wordt via de kruipruimte isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Door deze isolatielaag aan de onderkant van de vloer kan er geen kou vanuit de kruipruimte in de vloer trekken. Het heeft een grote impact op de wooncomfort en ga je besparen op het gasverbruik.

Bodem van kruipruimte isoleren

Het isoleren van de bodem in de kruipruimte is de oplossing voor vocht- en schimmelproblemen onder de vloer. Doordat er niet genoeg ruimte is voor de installateur gaat deze door middel van een slang de bodem in kruipruimte opvullen. Hierdoor is er geen mogelijkheid voor eventuele optrekkend vocht of schimmelvorming. Dit komt doordat deze vocht laag onder het materiaal blijft en niet de onderkant van de vloer kan aantasten. Bodemisolatie is goedkoper dan vloerisolatie alleen is het minder effectief.

Via de kruipruimte wordt vloerisolatie aangebracht. Wanneer het mogelijk is om de onderkant van de grondvloer te isoleren kan dit gedaan worden door middel van bijvoorbeeld isolatieschuim of pif folie. Welk materiaal gebruikt wordt is afhankelijk van de situatie.

De kosten van vloerisolatie hangen af van het gekozen isolatiemateriaal en het te isoleren vloeroppervlak. Het is een investering waarmee je het wooncomfort verhoogd en gaat besparen op de energierekening. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor vloerisolatie ligt tussen de €25 en €30.

Vloerisolatie levert weliswaar een lagere besparing op dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, het betaalt zichzelf alsnog snel terug. Gemiddeld is vloerisolatie binnen 10 jaar terugverdiend. De exacte opbrengsten hanger echter af van de grootte van de woning. Naast een besparing op de kosten, stook je ook minder gas door de vermindering van het warmte verlies. Het rendement is al snel 10-20% per jaar

Vloerisolatie levert voornamelijk een bijdrage aan het wooncomfort. De vloer zal minder koud aanvoelen dan eerst, waardoor het veel prettiger is om lekker met blote voeten thuis rond te lopen. Natuurlijk is dat niet het enige voordeel. Zo bespaar je maandelijks op de energierekening, stijgt de woningwaarde en ga je milieuvriendelijker wonen.

Dakisolatie

Dakisolatie is de perfecte maatregel om snel het energieverbruik van jouw woning te verlagen. Doordat warme lucht opstijgt is isolatie van het dak namelijk cruciaal om de stookkosten te drukken.

Dakisolatie kan zowel aan de binnen- als buitenkant van de woning aangebracht worden. Ieder heeft zijn eigen voordelen. In het algemeen kan echter gesteld worden dat het isoleren van de binnenkant van het dak een stuk gemakkelijker en goedkoper is. Hiervoor is het namelijk niet nodig om het gehele dak open te breken. Dat bespaart een hoop kosten en overlast. Wil je toevallig net het dak verbouwen? Dan kun je misschien beter wél kiezen voor dakisolatie aan de buitenkant. Naast het isoleren van het dak zelf kun je ook de zoldervloer isoleren. Wanneer de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte kan het rendabel zijn om deze te isoleren in plaats van het dak.

Het is erg belangrijk een materiaal te kiezen dat past bij jouw woonwensen, budget en woonsituatie. Daarom adviseren wij graag vrijblijvend over de verschillende materialen die hiervoor beschikbaar zijn. Onze ervaren adviseurs zijn daarin eerlijk en realistisch en helpen je te kiezen voor een materiaal dat bij uw wensen past.

Het is erg belangrijk een materiaal te kiezen dat past bij uw woonwensen, budget en woonsituatie. De gemiddelde prijs voor het isoleren van het dak ligt gemiddeld tussen de €50 en €100. Daarom adviseren wij je graag vrijblijvend over de verschillende materialen die hiervoor beschikbaar zijn. Onze ervaren adviseurs zijn daarin eerlijk en realistisch. Het advies is gericht om te ondersteunen in jouw energietransitie. 

Het isoleren van het dak levert onder andere deze voordelen op:

  • Besparing op de energierekening
  • Woning meer waard (hoger energielabel)
  • Constante binnentemperatuur
  • Zolder te gebruiken als woonruimte
Bureau voor Verduurzamen
4.7 88 Google beoordelingen