Veelgestelde vragen

Bij Bureau voor Verduurzaming willen duidelijkheid geven in de wereld van het verduurzamen. Meer inzicht geven in wat u kunt doen aan uw huis, welke energiebesparende oplossingen passen in uw situatie.

Over Bureau voor Verduurzaming

Wie is Bureau voor Verduurzamen?

Bureau voor Verduurzamen is een adres waar u terecht kan voor advies over het verduurzamen van uw woning. Naast het adviseren zorgen wij ook voor de uitvoering. Hiervoor werken wij samen met verschillende partners verspreid over heel Nederland. In het kort: alles op een adres!

Kan ik zelf beslissen welke partner ik wil?

Bij Bureau voor Verduurzamen zijn alle partners geselecteerd op basis van een aantal factoren. Hierdoor bespaard dit u veel tijd om alles uitzoeken. Wij werken alleen met partners die voldoen aan onze kwaliteitseisen en gecertificeerd zijn. Mocht het zo zijn dat u toch voorkeur heeft of vragen heeft naar een partner dan kunt u dit kenbaar maken bij onze adviseurs.

Zijn er ook kosten verbonden aan Bureau voor Verduurzaming?

Bij Bureau voor Verduurzamen betaald u geen kosten voor het telefonisch advies. Het kost u niks. Dit kunnen wij waarmaken door de samenwerking met onze partners. U betaald alleen voor de uitvoering van de maatregel. De prijs hiervan krijgt u in de offerte van de adviseur. Hierin zijn alle kostenposten in detail verwerkt.

Waarom moet ik verduurzamen via Bureau voor Verduurzaming?

Natuurlijk zijn er veel verschillende bedrijven waar u zich kunt laten adviseren. Daarom krijgen wij vaak de vraag: waarom juist bij Bureau voor Verduurzaming? Het antwoord is simpel: u profiteert bij ons van onafhankelijke advies en service in advies en de uitvoering. In het kort profiteert u bij Bureau voor Verduurzaming omdat:

  1. Uitvoerders besparen op hun kosten door de samenwerking met ons
  2. Wij gebruik maken van online systemen om effectiever en efficiënter te werk te gaan
  3. Met onze partners wij inkoopvoordelen hebben en de beste prijs/kwaliteit verhouding bieden

Van wie krijg ik de offertes voor de oplossingen?

Bij Bureau voor Verduurzamen vergelijken wij verschillende partners die de oplossing bieden voor uw situatie. Na de selectie zullen wij uw een offerte presenteren die volledig onafhankelijk en betrouwbaar is opgesteld. Na het ontvangen van de offerte staan wij klaar om u te helpen met vragen.

Algemeen

Hoe ziet het adviesgesprek eruit?

Zodra u een aanvraag doet voor een adviesgesprek nemen wij contact op om een telefonische afspraak te maken met een van onze adviseurs. Deze bespreekt de situatie met u door en bekijkt samen met u de mogelijkheden betreft het verduurzamen van uw woning. Na het telefonisch adviesgesprek, zult u een vrijblijvende offerte ontvangen voor de isolatie mogelijkheden met daarbij het product dat gebruikt gaat worden.

Hoe ziet een offerte eruit?

De offerte is een formele aanbieding van de werkzaamheden. Met een offerte wordt alle aangeboden producten/diensten overzichtelijk gemaakt. Bij Bureau voor Verduurzaming worden de offertes digitaal aan u gepresenteerd. In de mail ontvangt u de offerte. Binnen de offertes hebt u meerdere mogelijkheden om bijvoorbeeld in contact te komen met uw adviseur wanneer u vragen heeft over de offerte.

Wat is een technische inspectie?

Bij een technische inspectie komt de uitvoerders langs bij u woning. Dit is een laatste controle waarin wordt beoordeeld of de maatregel wel of niet kan worden uitgevoerd. Op deze manier kan hij een aantal bouwkundige aspecten van de woning bekijken. De adviseur zal de woning onderzoeken:

Bij spouwmuurisolatie: de adviseur boort een gaatje in de buitenmuur en bekijkt met een endoscoop of de spouwmuur geschikt is voor isolatie. Tevens worden andere elementen van de spouw en gevel bekeken.

Bij vloerisolatie: de adviseur kijkt onder de vloer om te bekijken of er ruimte is en of de vloer goed toegankelijk is. Tevens worden andere elementen van de vloer bekeken.

Na de inspectie van de woning zal de uitvoerder eventuele aanpassingen doorvoeren. Bij een akkoord na de technische controle verandert de voorlopige offerte in de definitieve offerte.

Hoe kan ik akkoord geven op de offerte?

U kunt opdracht geven door de offerte te ondertekenen die de adviseur bij u heeft achtergelaten en die u tevens per mail van ons ontvangen heeft. Het ondertekenen kan digitaal en per post. Zodra u opdracht heeft gegeven, ontvangt u van ons een opdrachtbevestiging. Wij zullen ervoor zorgen dat administratie en uitvoering gecommuniceerd wordt met de partner.

Wat gebeurt er als ik de opdracht heb gegeven?

Als u opdracht heeft gegeven, dan zal de desbetreffende partner contact met u opnemen voor het maken van een afspraak voor het uitvoeren van de maatregel. Samen prikt u een datum voor het uitvoeren en dan hoeft u alleen de dag af te wachten.

Moet ik me voorbereiden voordat de uitvoerders langs komen?

Welke voorbereiding u moet treffen, is afhankelijk van de isolatiemaatregel en het –materiaal. Voor de uitvoerdatum wordt aan u gecommuniceerd wat de uitvoerders nodig zijn. Zo hebben onze partners ruimte nodig voor het plaatsen van het materiaal voor het uitvoeren van de maatregel. Is dit van te voren geregeld dan kunnen ze snel beginnen met de uitvoering van uw opdracht!

Hoe lang duurt de uitvoering?

De uitvoering van één duurzame maatregel is in de meeste gevallen al binnen een dagdeel uitgevoerd.

Krijg ik garantie op de werkzaamheden?

Vanuit onze partners krijgt u standaard 10 jaar garantie op de producten. Deze garantie is overdraagbaar naar een eventuele nieuwe eigenaar van uw woning.

Spouwmuurisolatie

Wat is een spouwmuur?

Woningen met een bouwjaar na 1920, zijn vaak voorzien van een spouwmuur. Dit is een muur die bestaat uit een buiten- en een binnenmuur. Deze tussenruimte wordt een spouw genoemd. Het isoleren van de spouwmuur is een relatief goedkope manier om te beginnen met het verduurzamen van uw woning.

Wat is een spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een speciale vorm van isolatie die het mogelijk maakt goedkoop & effectief te isoleren. Dit wordt gedaan door een isolatielaag in uw “spouwmuren” te spuiten. Vroeger dacht men dat de laag lucht in de muur hielp met isoleren. Inmiddels weten we beter en vullen we deze ruimte met speciaal materiaal.

Hoe werkt het isoleren van een spouwmuur?

De ruimte voor uw muur wordt vrijgemaakt om het uitvoeren mogelijk te maken. Er worden kleine gaatjes in de muur geboord voor het aanbrengen van het materiaal in de spouw. Het isolatiemateriaal wordt met speciale machines via de gaatjes geplaatst. Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal worden de gaatjes in de muur worden gedicht. Rondom de woning wordt alles netjes opgeruimd en bent u klaar om te profiteren van een geïsoleerde spouwmuur.

Kan ik mijn spouwmuur isoleren?

Om er achter te komen of de woning een spouw heeft zijn er 2 mogelijke manieren om dit te controleren: Het bouwjaar en de ruimte tussen de muren. Woningen van voor 1920 hebben geen spouw. Woningen die gebouwd zijn na 1920 hebben in de meeste gevallen een spouw tussen de muren. Door de dikte van de buitenmuur te controleren. Als de buitenmuur minder dan 24 centimeter is dan zit er geen spouw tussen de muren. Is de muur dikker dan 24 cm dan is er een spouw aanwezig voor het isoleren.

Wat kost spouwmuurisolatie?

De kosten voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie hangen erg af van de grootte van de spouwmuur en materiaalkeuze. Des te groter de oppervlakte van uw muur, des te lager de prijs per m2. En ook tussen de materialen zitten prijsverschillen; schuim is bijvoorbeeld prijziger dan isolatieparels of (glas)wol. Voor een tussenwoning zijn de eenmalige kosten rond de €940 en bespaart u €260 per jaar.

Hoeveel ga ik besparen met spouwmuurisolatie?

Voor elke oude woning (grof genomen met een bouwjaar tussen 1920 – 1976) levert isoleren met spouwmuurisolatie grote besparingen op. Een gemiddeld huis (hoek/twee-onder-één-kap) zal jaarlijks circa € 550,- euro op de energierekening besparen. Elk jaar! Het rendement is daarmee gelijk aan 11 procent rente op een spaarrekening

Welke spouwmuurisolatie materialen zijn er?

Bij het isoleren van de spouwmuur kunnen verschillende materialen worden gebruikt. De meest gebruikte materialen zijn isolatieparels, glaswol of milieuvriendelijk purschuim. Wat het beste materiaal voor uw woning is is afhankelijk van meerdere factoren.

Onze adviseurs helpen u graag met de keuze voor het juiste isolatiemateriaal voor uw spouwmuur. In tegenstelling tot sommige bedrijven is dit altijd productonafhankelijk, onze keuzes worden dus niet beïnvloed door quota van leveranciers of voorkeuren van partners. De uiteindelijke keuze hangt af van bijvoorbeeld de conditie van de spouw, uw wensen en uw budget.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie

Twijfelt u of u wel of niet uw spouwmuur moet isoleren? Spouwmuurisolatie is een slimme maatregel om simpel uw energiekosten te verlagen en levert u onder andere de volgende voordelen op:

✔ Lagere energierekening
✔ Verhoogd wooncomfort
✔ Milieubewust wonen
✔ Hogere woningwaarde

Hoe lang duurt het isoleren van de spouwmuren?

In de meeste gevallen duurt het isoleren van de spouwmuur maximaal 1 dagdeel. Afhankelijk van de grote van de woning kan dit maximaal 1 dag duren.

Vloerisolatie

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie is een extra laag isolatie die onder uw vloer wordt aangebracht. In de meeste gevallen gaat het hier om opgespoten isolatieschuim of Tonzon. Door deze laag isolatie blijft koude lucht onder uw woning en komt deze niet tussen de spleten van uw vloer naar boven.

Is vloerisolatie mogelijk in mijn woning?

Vloerisolatie wordt aangebracht aan de onderkant van de grondvloer. Dit gebeurt via de kruipruimte. Om zeker te weten of uw woning een kruipruimte heeft kunt u kijken naar het bouwjaar. Huizen met een bouwjaar voor 1930 hebben in de meeste gevallen geen kruipruimte. Hier adviseren wij geen vloerisolatie. Woningen bebouwd na 1930 hebben een kruipruimte alleen is deze niet altijd toegankelijk. Woningen na 1976 zijn reeds voorzien van een vorm van vloerisolatie alleen is het mogelijk dat deze soort niet het meeste rendement behaald.

Welke hoogte moet mijn kruipruimte hebben voor vloerisolatie

Kruipruimte lager dan 40 cm

Met deze hoogte is het niet mogelijk om de onderzijde van de vloer te isoleren. Wanneer er te weinig ruimte is in de kruipruimte zijn er meerdere mogelijkheden om toch te kunnen isoleren:

  1. Met het uitgraven van de kruipruimte kan er een voldoende hoogte gecreëerd worden.
  2. Bodemisolatie is ook mogelijk in de kruipruimte. Hierbij wordt door middel van bijvoorbeeld parels de kruipruimte opgevuld.

Kruipruimte van 40 cm of hoger

De kruipruimte is in dit geval ruim genoeg voor isolateurs om te isoleren. Hierdoor kan de onderkant van vloer geïsoleerd worden. De isolatiewaarde (De RC-waarde) is hoger dan bij bodemisolatie, met vloerisolatie behaald u dus het maximale rendement

Wat is het verschil tussen vloerisolatie en kruipruimte-isolatie?

De onderkant van de vloer isoleren

Bij vloerisolatie wordt via de kruipruimte isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Door deze isolatielaag aan de onderkant van de vloer kan er geen kou vanuit de kruipruimte in de vloer trekken. Het heeft een grote impact op de wooncomfort en gaat u besparen op het gasverbruik.

Bodem van kruipruimte isoleren

Het isoleren van de bodem in de kruipruimte is de oplossing voor vocht- en schimmelproblemen onder uw vloer. Doordat er niet genoeg ruimte is voor de isolateur gaat deze door middel van een slang de bodem in kruipruimte opvullen. Hierdoor is er geen mogelijkheid voor eventuele optrekkend vocht of schimmelvorming. Dit komt doordat deze vocht laag onder het materiaal blijft en niet de onderkant van de vloer kan aantasten. Bodemisolatie is goedkoper dan vloerisolatie alleen is het minder effectief.

Hoe wordt vloerisolatie aangebracht?

Via de kruipruimte wordt vloerisolatie aangebracht. Wanneer het mogelijk is om de onderkant van de grondvloer te isoleren kan dit gedaan worden door middel van milieuvriendelijke pur-schuim of met thermokussen (TonZon). Welk materiaal gebruikt wordt is afhankelijk van uw situatie.

Wat zijn de kosten van vloerisolatie?

De kosten van vloerisolatie hangen af van het gekozen isolatiemateriaal en het te isoleren vloeroppervlak. Het is een investering waarmee u het wooncomfort verhoogd en gaat besparen op de energierekening. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor vloerisolatie ligt tussen de €20 en €25.

Wat ga ik besparen met vloerisolatie?

Vloerisolatie levert weliswaar een lagere besparing op dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, het betaalt zichzelf alsnog snel terug. Gemiddeld is vloerisolatie binnen 10 jaar terugverdiend. De exacte opbrengsten hanger echter af van de grootte van uw woning. Naast een besparing op de kosten, stookt u ook minder gas door de vermindering van het warmte verlies. Het rendement is al snel 10-20% per jaar

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie

Vloerisolatie levert voornamelijk een bijdrage aan uw wooncomfort. De vloer zal minder koud aanvoelen dan eerst, waardoor het veel prettiger is om lekker met blote voeten thuis rond te lopen. Natuurlijk is dat niet het enige voordeel. Zo bespaart u maandelijks op uw energierekening, wordt uw woning meer waard en gaat u milieuvriendelijker wonen.

Dakisolatie

Wat is dakisolatie?

Dakisolatie is de perfecte maatregel om snel het energieverbruik van uw woning te verlagen. Doordat warme lucht opstijgt is isolatie van uw dak namelijk cruciaal om de stokkosten te drukken.

Welke soorten dakisolatie zijn er?

Dakisolatie kan zowel aan de binnen- als buitenkant van uw woning aangebracht worden. Ieder heeft zijn eigen voordelen. In het algemeen kan echter gesteld worden dat het isoleren van de binnenkant van uw dak een stuk gemakkelijker en goedkoper is. Hiervoor is het namelijk niet nodig om het gehele dak open te breken. Dat bespaart u een hoop kosten en overlast. Wilt u toevallig net uw dak verbouwen? Dan kunt u misschien beter wél kiezen voor dakisolatie aan de buitenkant. Naast het isoleren van het dak zelf kunt u ook de zoldervloer isoleren. Wanneer de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte kan het rendabel zijn om deze te isoleren in plaats van het dak.

Welke materialen worden er gebruikt voor dakisolatie?

Het is erg belangrijk een materiaal te kiezen dat past bij uw woonwensen, budget en woonsituatie. Daarom adviseren wij u graag vrijblijvend over de verschillende materialen die hiervoor beschikbaar zijn. Onze ervaren adviseurs zijn daarin eerlijk en realistisch en helpen u te kiezen voor een materiaal dat bij uw wensen past.

Wat zijn de kosten van dakisolatie?

Het is erg belangrijk een materiaal te kiezen dat past bij uw woonwensen, budget en woonsituatie. Daarom adviseren wij u graag vrijblijvend over de verschillende materialen die hiervoor beschikbaar zijn. Onze ervaren adviseurs zijn daarin eerlijk en realistisch en helpen u te kiezen voor een materiaal dat bij uw wensen past.

Wat ga je besparen met dakisolatie?

Hoeveel u kunt besparen met dakisolatie, hangt ten eerste af van welk onderdeel van het dak geïsoleerd gaat worden: de buitenzijde van het dak, de binnenzijde van het dak of de zoldervloer. Voor een gemiddelde woning is de besparing per situatie als volgt:

IsolatieBesparing*
Isoleren schuin dak, verwarmde zolder€ 700,-
Isoleren schuin dak, onverwarmde zolder€ 370,-
Isoleren zoldervloer, onverwarmde zolder€ 400,-
Isoleren plat dak€ 600,-

*Cijfers van MilieuCentraal

Wat zijn de voordelen van dakisolatie?

Het isoleren van uw dak levert onder andere deze voordelen op:

  • Besparing op uw energierekening
  • Woning meer waard (hoger energielabel)
  • Constante binnentemperatuur
  • Zolder te gebruiken als woonruimte