Persoonlijk en onafhankelijk advies
Offerte op maat
Ondersteuning bij de uitvoering

Dakisolatie

Dakisolatie is de perfecte maatregel om snel het energieverbruik van de woning te verlagen. Doordat warme lucht opstijgt is isolatie van het dak namelijk cruciaal om de stookkosten te drukken. Je dak isoleren is dus een goede keuze. Wat de beste optie is is afhankelijk van situatie op de zolder.

Doe de verduurzamingscheck

Bereken binnen 1 minuut hoeveel jij kunt besparen door je huis te verduurzamen.

Overzicht

Dakisolatie

Zonder dakisolatie gaat veel energie verloren! Voor de energiebesparing is isoleren dus belangrijk. De zolderruimte gaat aangenaam aanvoelen: de kou van buiten komt er niet doorheen en onder en het blijft lekker warm. Het gasverbruik kun je verminderen met 25% of zelfs 30%! Een slimme investering in je eigen woning.

Welke soorten dakisolatie zijn er?

Dakisolatie voor een schuin dak kan van binnenuit en van buitenaf worden aangebracht. Een plat dak moet aan de buitenkant geïsoleerd worden om het risico op rot en schimmel te vermijden. Ook kun je ervoor kiezen de zoldervloer te laten isoleren.

Dakisolatie aan de buitenzijde

Dit levert de hoogste isolatiewaarde doordat vaak met een dikkere laag isolatie gewerkt kan worden en het beter aansluit. Dit is wel een specialistische klus die iets meer kost dan de twee alternatieven. Voordeel is dat je besparing hoger is, het wooncomfort groter en de kans op koudebruggen kleiner. Het beste moment om voor dakisolatie van de buitenzijde te kiezen, is wanneer het dak gerenoveerd moet worden omdat het in slechte staat is. Het scheelt ook in de kosten als je er direct zonnepanelen op laat leggen. Als het dak in slechte staat is moeten de dakpannen er toch af en is het relatief weinig moeite om ook direct dakisolatie aan te brengen.

Dakisolatie aan de binnenzijde

Dakisolatie aan de binnenzijde is goedkoper en makkelijker te realiseren dan dakisolatie aan de buitenkant. Dit lijkt eenvoudig zelf te doen, maar hiermee loop je wel het risico op schimmel en rot in de houten dakconstructie. Laat dit dus altijd door een erkende dakdekker doen. Je weet dan zeker dat een geen koudebruggen en daarmee vochtplekken of schimmel ontstaan.

Isoleren van de zoldervloer

Wanneer je de zolder niet als leefruimte gebruikt, maar meer als opslag kan het interessant zijn om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Het is namelijk sneller, efficiënter en goedkoper en je hebt minder isolatiemateriaal nodig.

Is er dakisolatie aanwezig

In Nederland hebben ongeveer 20% van de woningen geen dakisolatie. Het isoleren van deze daken is daarom zeker nodig. De overige 80% van de huizen hebben een isolatielaag reeds aanwezig. Hierbij is het wel aan te raden om te kijken of hierin verbetering plaats kan vinden. Dit in de vorm van een extra laag isolatie toepassen of alles verwijderen en met een kaal dakbeschot opnieuw te isoleren.

Wij raden aan om te controleren wat de status is van het dak in jouw woning. Hiervoor is het bouwjaar een goede aanduiding:

 • Woningen gebouwd voor 1976 hebben geen dakisolatie. Mogelijk is dat vorige bewoners dit hebben geïsoleerd. Alleen dan is er een dunne isolatielaag aanwezig welke verbeterd kan worden.
 • Is jouw huis tussen 1976 en 2000 gebouwd? Dan is er bij de bouw standaard een isolatielaag aangebracht. Om dit te verbeteren zijn er verschillende opties mogelijk.
 • Is jouw woning gebouwd in 2000 of later? Dan is de huidige isolatie voldoende genoeg om de juiste isolatiewaarde te behalen en de zolder te voorzien van het beste comfort.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Als je de zolder wilt gebruiken als woon- of slaapkamer maar er is nog geen isolatie aanwezig, dan is dakisolatie aan te raden. Hierdoor behoudt je een constante temperatuur.

De meeste warmte in de woning gaat verloren door het dak, want warmte stijgt natuurlijk op. Hierdoor gaat onnodig warmte verloren. Door het isoleren van het dak behoudt je de warmte in de woning en hoef je minder hard te stoken. Dit merk je direct op de energierekening.

Isolatie maatregelen zorgen voor een stijging van de waarde van jouw huis. Het isoleren van het dak maakt het mogelijk om die ruimte in zolder te benutten voor meerdere doeleinden zoals een woon- of slaapkamer.

Doordat je minder energie verbruikt, stoot je ook minder CO² uit. Hiermee ga je milieuvriendelijker wonen. 

Schuin dak isoleren

Het isoleren van het dak kan op verschillende manieren. Er zijn twee opties die in de meeste gevallen worden toegepast in de bestaande bouw. Het is afhankelijk van de mogelijkheid of het dak te isoleren is en wat de situatie van de zolderruimte gaat worden. Wanneer het gebruikt wordt als woon-, werk- of slaapkamer dan is het advies om te kiezen voor het isoleren van het dak. Vanwege het verhoogd comfort en om warmteverlies te voorkomen.

Binnenkant van de spouwmuur

In de spouwmuur kunnen op plekken met puin of cement koudebruggen ontstaan. Kou en vocht is altijd opzoek naar het punt met de minste weerstand. Wanneer er isolatie wordt aangebracht kunnen bouwresten er voor zorgen dat er geen – of te weinig – isolatiemateriaal in de muur gaat zitten. Doordat het vocht niet gelijk weg kan kunnen er vochtplekken ontstaan aan de binnenmuur. Tijdens een inspectie van de woning gaat de inspecteur bekijken wat de staat is van muur. Door middel van een endoscopisch onderzoek wordt er via een camera gekeken in de muur. 

Binnenkant van het dak isoleren

Het aanbrengen van isolatie gebeurd aan de binnenkant van het dak. Het materiaal komt tegen het dakbeschot te zitten. Het is mogelijk om het materiaal tussen de balken te monteren of over de balken. Voor het isoleren zijn er kortweg 3 mogelijkheden die kunnen worden toegepast: onafgewerkt, afwerk klaar en volledig afgewerkt materiaal. Lees meer over materialen voor dakisolatie.

Zoldervloer isoleren

In alle gevallen adviseren wij om het dak te isoleren om dit verre weg het meest rendement oplevert en het comfort hoger is. Mocht dit niet mogelijk zijn in de woning dan is het mogelijk om de zoldervloer te isoleren. Een makkelijke manier om de zoldervloer te isoleren is bijvoorbeeld door isolatie wol in de vloer te blazen, tussen de vloerbalken. In de vloerplaten worden gaten gemaakt en onder hoge druk het materiaal in geblazen.

Kosten dakisolatie

   
Type woning Investering Subsidie Netto investering
Tussenwoning € 3.445 € 1.950 € 1.495
Hoekwoning € 3.445 € 1.950 € 1.495
2 onder 1 kap € 4.240 € 2.400 € 1.840
Vrijstaande woning € 5.565 € 3.150 € 2.415
 

Dakisolatie toegepast in een standaard situatie. Zonder aanwezig isolatiemateriaal. Dakoppervlak tussenwoning 65 m², hoekwoning 65 m², 2-onder-1-kap 80 m², vrijstaande woning 105 m².

Besparingen spouwmuurisolatie

Type woningBesparing in gas Besparing in geld
Tussenwoning600 m³€ 900
Hoekwoning600 m³€ 900
2 onder 1 kap800 m³€ 1.400
Vrijstaande woning1100 m³€ 1.650

De aangegeven besparing is afkomstig van Milieu Centraal. Op de energiekosten gaan we uit van een gasprijs over de langere termijn van 1,5 euro/m3. De huidige gasprijs is voor veel mensen een stuk hoger. Bij een gasprijs van 1,74 euro (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn hoger.

Dakoppervlak tussenwoning 65 m², hoekwoning 65 m², 2-onder-1-kap 80 m², vrijstaande woning 105 m².

Subsidie dakisolatie

Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, kan je tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. Voor dakisolatie ligt dit bedrag het hoogst. Per vierkante meter krijg je € 30.

 • De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Deze subsidie is alleen te verkrijgen via een officieel bedrijf.
 • Voor 2 maatregelen mag je dakisolatie combineren met isolatie van je muren. Dit kan bijvoorbeeld het samen te doen met spouwmuur- of vloerisolatie.

Funderingsbalken zichtbaar houden

Woningen gebouwd rond de jaren 30 hebben op zolder constructie waar de funderingsbalken zichtbaar zijn. Woningeigenaren kunnen er voor kiezen om deze zichtbaar te houden. Vanwege het feit dat het ten goede komt van het aangezicht van de woning. Hiervoor kan er gekozen worden om het materiaal tussen de balken te plaatsten. Zo blijven de balken zichtbaar en profiteer je ook nog van de voordelen van dakisolatie.

Matige dakisolatie verbeteren

Is het dak van de woning geïsoleerd alleen met een dunne isolatie laag. Dan is het rendabel om deze laag te vervangen of een extra laag aan te brengen. Gericht op het bijvoorbeeld het einddoel om van het gas af te gaan is het van belang dat alle isolerende maatregelen zijn toegepast en voldoen aan de huidige waardes.

2 manieren om matige dakisolatie te verbeteren:

 • Toevoegen van een extra laag isolatie
 • Het verwijderen van afwerking met de isolatielaag

Wat zeggen onze klanten

Kitty Iding
5 van 5 sterren
Read More
Aantal keren in het hele proces heel vriendelijk en professioneel geholpen. Ze hebben ook goede contacten mbt uitvoering. Wat hier fijn is dat alle contacten via 1 persoon lopen, incl vragen over subsidies en zo. Met verbouwen en verduurzamen heb ik al zoveel partijen te coördineren, dit neemt een deel van die zorg weg.
Ida Gabeler
5 van 5 sterren
Read More
Marck heeft ons op uitstekende wijze informatie gegeven over de mogelijkheden die er zijn om onze woning te verbeteren en zeker ook belangrijk over de subsidiemogelijkheden. Verder zal hij ervoor zorgen dat we benaderd worden door partijen om ons een passend aanbod te doen.
Manu Blok
5 van 5 sterren
Read More
Heel fijn advies, fijn geholpen met een nieuw energiecontract
John Jansen
5 van 5 sterren
Read More
Goeie tips en kennis van zaken over vloer- en bodemisolatie
Lotte scholte Lubberink
5 van 5 sterren
Read More
Duidelijk advies, snelle communicatie.
Marten Van Der Zee
5 van 5 sterren
Read More
Marck weet voortvarend en to the point e wegwijs te maken in de ingewikkelde wereld van verduurzaming.
Charissa Prein
5 van 5 sterren
Read More
Adviseur was erg vriendelijk aan de telefoon, dacht mee en nam de tijd voor het gesprek.
Teun van Breda
5 van 5 sterren
Read More
Fijn en open gesprek gehad over verduurzaming van de woning. Eerlijk en duidelijk antwoord tot besluit. Hartelijk dank voor het adviesgesprek!
BFC Muller
5 van 5 sterren
Read More
Een fijn gesprek gehad met de medewerkers. Kreeg professioneel advies, we konden bellen als we nog vragen hadden. We raden dit bedrijf zeker aan!
Ada Ouwehand
5 van 5 sterren
Read More
De enthousiaste medewerkers van Bureau voor Verduurzaming zijn heel behulpzaam en denken goed met je mee in het maken van een goede keuze voor het isoleren van je woning.
Marianne Hogeman
5 van 5 sterren
Read More
Info gekregen over spouwmuur isolatie en vloerisolatie. Weer iets meer wegwijs geworden in isolatieband. En weet nu ook op welke certificering ik kan letten.
Noortje Kars
5 van 5 sterren
Read More
Leuk contact en oprecht maatwerk. Goed geprijsde offertes ook. Garantie op het werk en er wordt meegedacht in subsidies. Als je je woning wilt isoleren zou ik dit Bureau zeker aanbevelen!
A van Oudvorst
5 van 5 sterren
Read More
Heldere en duidelijke info over verduurzaming. Erg prettige wijze waarop dit werd gegeven. Goede tips. Kortom zeer positief en aan te raden
Wise Westley
5 van 5 sterren
Read More
Ik heb professioneel advies gekregen op een vriendelijke manier. Ze denken met je situatie mee, en leggen je alle opties voor, ook met eventuele subsidies die er voor alle opties zijn.
Sonja Flips
5 van 5 sterren
Read More
Adviesgesprek gehad met Mark Janssen. Mark nam uitgebreid alle mogelijkheden met mij door mbt spouwmuur en vloerisolatie waarna hij direct een keurige offerte mailde. Prima advies, rustige en gezellige toon. Aanrader !
Mark Van kouteren
5 van 5 sterren
Read More
Twee keer telefonisch contact gehad. Ze nemen ruim de tijd, meer dan een uur, om de situatie goed te schetsen en geven vervolgens verschillende ideeën waar je uit kan kiezen. Ik werd afgeraden om de duurdere optie te nemen met een gedegen uitleg daarachter. Vond dat eerlijk en verfrissend. Nu brengen ze mij met de uitvoerders in contact en blijven ze gedurende het hele proces beschikbaar. Zeker de moeite waard we s te luisteren.
Wbi
5 van 5 sterren
Read More
Goede uitleg. Direct volgende dag al inspectie gehad. Ook zeer duidelijke en vriendelijke uitleg. Duidelijke offerte ontvangen. Prima dus.
Ivo Noij
5 van 5 sterren
Read More
Ik ben echt super geholpen, en uitgebreid alles isolatie maatregelen besproken. Deskundig en eerlijk advies van onafhankelijke partij.
Bianca Marco
5 van 5 sterren
Read More
Er wordt echt de tijd genomen voor een persoonlijk maatwerk gesprek. Duidelijke informatie en uitstekende opvolging van de afspraken. De duurzame aanpak (lokaal clusteren van klussen) vind ik daarnaast een bonus!
Houten Dromen
5 van 5 sterren
Read More
Snel contact nadat ik een aanvraag had gedaan. Duidelijke uitleg over welke mogelijkheden er zijn voor isolatie en wat geschikt is voor ons huis. Een week later stond er al iemand op de stoep voor een technisch onderzoek en nog een week later was de vloer geïsoleerd. Wij zijn zeer tevreden.
A. van Driel
5 van 5 sterren
Read More
Mijn aanvraag betrof het onderzoek en eventuele verbetering van de bestaande spouwmuurisolatie van mijn woning. Het telefoongesprek met de adviseur van dit bureau was niet alleen zeer verhelderend maar ook prettig. Zijn objectieve informatie heeft mij echt geholpen bij mijn besluitvorming.
Bertina Jansma
4 van 5 sterren
Read More
Voor zover mogelijk, was er een duidelijke en open houding van de adviseur van BvV. Er werd de tijd genomen om alles door te spreken; ik werd niet met een 10 minuten verkooppraatje 'binnengehaald'. De offerte was prima geprijst tov van andere offertes. Enige wat jammer was, was het uiteindelijke verschil in de 1e- en definitieve offerte. Maar ook dat is uiteindelijk goed en klantvriendelijk opgelost. We hebben er een fijn gevoel aan overgehouden en raden dit bureau zeker aan!
A. Stam
5 van 5 sterren
Read More
Meerdere malen telefonisch contact gehad met isolatieadviseur Marck. Niet de typische telefonische verkoop maar kundig advies, goede uitleg, materiaalkennis en begrijpelijke antwoorden op vragen. Hij is de vaste contactpersoon voor de offertes en reageert snel op vragen per e-mail. Vraagt altijd eerst netjes of het uitkomt, er wordt per sms en telefonisch gecheckt of de inspectieafspraak nog steeds goed uitkomt. Uitvoering van de isolatie vindt plaats door een lokaal bedrijf, Duits Isolatie.
Previous
Next

Materialen dakisolatie

Er zijn verschillende materialen mogelijk om het dak te isoleren. Het juiste materiaal kiezen is afhankelijk van de huidige/ toekomstige situatie van de zolder en wat het budget is. Onze adviseur zijn expert op het gebied van dakisolatie en kunnen onafhankelijke advies geven op basis van de woonsituatie en jouw wensen en behoeften als woningeigenaar.

Optie 1: Kaal isolatiemateriaal

PUR (Polyurethaan) is het beste te gebruiken voor opslag ruimtes of ruimtes die niet gebruikt worden. Het is gemakkelijk aan te brengen en heeft een hoge isolatie waarde. Het is mogelijk om dit materiaal af te werken met bijvoorbeeld gipsplaten om het een strak geheel te maken. Er moet dan nog wel een lattenconstructie aangebracht worden waar deze platen op worden gemonteerd. Dit is de goedkoopste optie voor dakisolatie.

 • Gemiddelde prijs: € 25 – 35 per m² (excl. btw)
 • Standaard isolatiewaarde -> RD-waarde 3,5
 • Geschikt voor alle soorten ondergrond
 • Volledig naad en kier loos
 • Geen schadelijke gassen of dampen
 • Waterafstotend en ademend

Optie 2: Afwerk klaar materiaal

Glaswol is één van de meest gebruikte isolatiematerialen in de woning. Het glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zuiverzand. Het isolatiemateriaal wordt achter een speciale dampscherm gespoten en afgewerkt met een latten structuur. Hier hoeven dan alleen nog maar gipsplaten op gemonteerd te worden.

 • Gemiddelde prijs: € 80 – 85 per m² (excl. btw)
 • Isolatiewaarde -> RD-waarde 5,0
 • Met een speciale LDS FLEX + folie aangebracht 
 • Uitermate geschikt voor ruimtes die woonruimte zijn of worden

Optie 3: Afgewerkt materiaal

Afgewerkt materiaal is een van de opties als je je dak wil isoleren. Dakisolatieplaten zijn eenvoudig te plaatsen en ze zijn ook beschikbaar in verschillende formaten. Ook worden ze speciaal op maat gesneden om zo perfect tussen de balken te passen. Zo kan je zowel kleine als grote oppervlakken snel van isolatie voorzien. Grootste voordeel van deze platen is dat deze voorzien zijn van een afgewerkte plaat. Een nadeel hiervan is dat deze platen aanzienlijk duurder zijn dan de overige materialen. 

 • Gemiddelde prijs: € 100 – 105 per m² (excl. btw)
 • Standaard isolatiewaarde -> RD-waarde 3,5
 • Strakke witte afwerking
 • Dikte van het materiaal 140mm
 • Volledig natuurlijk product
 • Super te gebruiken voor woonruimtes
 • Te installeren tussen de balken
 • Installeren en volgende dag intrekken

Zoldervloer isolatie

Het plaatsen van zoldervloerisolatie is een interessant alternatief voor dakisolatie als de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt. Bij niet-massieve vloeren worden de ruimtes tussen de vloerbalken opgevuld met isolatie. Dit kan met een minerale glaswol die wordt ingeblazen. Bij een niet-massieve zoldervloer vul je de ruimtes tussen de vloerbalken op met isolatiemateriaal.

 • Ideaal als dakisolatie mogelijk is en de zolder niet gebruikt wordt.
 • Materiaal wordt geblazen tussen de zoldervloer in de compartimenten
 • Goedkopere dan dakisolatie

Installatie door specialisten

Bureau voor Verduurzamen heeft partners over heel Nederland. Wij selecteren de beste partner om in uw regio de werkzaamheden uit te voeren. Samen met onze partners kunnen wij u advies op maat aanbieden. Hiermee gaan wij kijken naar wat de opbrengsten zijn, de totale investering, de terugverdienperiode en welke extra mogelijkheden er allemaal zijn.

Insula_Keurmerk
SKG-IKOB-logo

Zijn er nog twijfels?

Wij helpen je graag verder. Maak een afspraak voor een adviesgesprek met onze adviseur.

Contact

Jeverweg 2-2
9723 JE Groningen
050 36 00 322
Aanvraag@bureauverduurzamen.nl

 

Bereikbaar op werkdagen tussen 10:00 en 19:00