Persoonlijk en onafhankelijk advies
Offerte op maat
Ondersteuning bij de uitvoering

Financiering verduurzaming

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen. De financiering is een bottleneck voor veel woning eigenaren. Maar tegenwoordig zijn er verschillende duurzame oplossingen beschikbaar voor ieder budget. Zo maakt het uitvoeren van bijvoorbeeld  dakisolatie, vloerisolatie en/of spouwmuurisolatie voordelig.

De Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een soort lening die gericht is op het financieren van energiebesparende maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld het vervangen van verouderde verwarmingssystemen, het isoleren van de woning of het installeren van zonnepanelen zijn. De lening is bedoeld om huiseigenaren en bedrijven te ondersteunen bij het verbeteren van de energie verbruik van de woning en het realiseren van besparing op de energierekening.

De Energiebespaarlening wordt vaak aangeboden door banken en andere financiële instellingen en is een manier om investeringen in verduurzaming te financieren zonder dat daarvoor grote bedragen aan eigen vermogen nodig zijn. Bovendien zijn de rentekosten voor een Energiebespaarlening in veel gevallen lager dan de besparingen die worden gerealiseerd door de energiebesparende maatregelen, waardoor de lening zichzelf terugbetaalt. Het is verstandig om vooraf goed te onderzoeken welke financieringsoptie het beste bij de specifieke situatie past.

Het nationaal Warmtefonds

De leningen worden tegen een gunstig tarief aangeboden vanuit het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds is een Nederlands fonds dat is opgericht om de overgang naar duurzame warmte te versnellen. Het fonds is bedoeld om investeringen in duurzame warmteprojecten te financieren en is gericht op zowel particuliere huiseigenaren als op bedrijven en overheidsinstellingen.

Het Nationaal Warmtefonds biedt leningen en subsidiemogelijkheden aan voor projecten die gericht zijn op de verduurzaming van de warmtevoorziening, zoals het vervangen van gasgestookte verwarming door duurzame alternatieven, zoals warmtepompen en biomassaverwarming. Het fonds is daarbij gericht op het realiseren van besparingen op energiekosten en het verminderen van CO2-uitstoot.

Duurzaamheidslening via de bank

Een duurzaamheidslening via een bank is een specifieke soort lening die gericht is op het financieren van duurzame projecten of maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld het vervangen van verouderde verwarmingssystemen, het isoleren van gebouwen of het installeren van zonnepanelen zijn.

De lening is bedoeld om huiseigenaren en bedrijven te ondersteunen bij het verbeteren van de energie van hun panden en het realiseren van besparingen op hun energierekeningen. Het voordeel van een duurzaamheidslening via een bank is dat dit vaak goedkoper is dan een traditionele lening, omdat de rentekosten voor een duurzaamheidslening in veel gevallen lager zijn.

Greenloans is onderdeel van ABN AMRO. De looptijd van de lening is minimaal 5 en maximaal 15 jaar. Bij Rabobank kunt u de Duurzaamheidslening eigen woning afsluiten met een aantrekkelijke rente. De looptijd van de lening is maximaal 10 jaar en het maximale bedrag wat u kunt lenen is € 50.000. ING heeft een lening voor verbouwen die gebruikt kan worden voor het toepassen van duurzame maatregelen voor de woning. Voor klanten met een ING hypotheek is er een lage rente. De niet ING hypotheekklanten betalen een hogere rente. Het leenbedrag ligt tussen de € 5.000 tot € 75.000. De looptijd van de lening is minimaal 0,5 jaar en maximaal 10 jaar.

Financiering via de hypotheek

De financiering van verduurzamen via een hypotheek is een populaire manier om de kosten van verduurzamingsprojecten te dekken. Veel mensen kiezen ervoor om hun verduurzamingsprojecten te financieren via een hypotheek, omdat dit vaak voordeliger is dan andere vormen van financiering. Bovendien biedt het de mogelijkheid om de verbeteringen in de waarde van het huis te financieren, wat betekent dat de investering in verduurzamen op lange termijn wordt terugverdiend.

Er zijn diverse manieren om verduurzamen via een hypotheek te financieren. Bijvoorbeeld door een aanvullende lening op de bestaande hypotheek te nemen of door de hypotheek te verhogen en de extra middelen te gebruiken om verduurzamingsprojecten te financieren. Het is belangrijk om te realiseren dat er verschillen kunnen zijn tussen de aanbieders en dat er diverse voorwaarden aan een verhoogde hypotheek verbonden kunnen zijn.

Duurzame hypotheek

Bij het kopen van een woning of een woning energiezuinig maken is het mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten. Dit extra bedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op het inkomen. Het besteden van dit extra bedrag is mogelijk voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of dakisolatie.

Duurzaamheidslening gemeente

Met de Duurzaamheidslening is het mogelijk om via uw gemeente tegen een gunstig tarief geld lenen om voor het verduurzamen van de woning. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van gevel-, dak- of vloerisolatie en HR++ glas. De betreffende lening is rentevast en het bedrag is minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Hierbij geldt dat u de eigenaar én bewoner bent van de woning, deze staat in één van de deelnemende gemeenten en u voldoet aan de voorwaarden van uw gemeente.

Financieren met eigen geld

Wanneer je  voldoende vermogen bezit voor het financieren van de investering is dit met de huidige rente percentage voordeliger. Volgens Milieu Centraal is het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 10% op een spaarrekening. Ook met de huidige inflatie wordt het geld minder waard. Daarom kan het verduurzamen van de woning een goede investering zijn.

Meer informatie over verduurzamen of financieren?

Neem direct contact met ons op om meer te weten te komen over verduurzamen of over de mogelijkheden voor het financieren van duurzame maatregelen.

Contact

Bureau voor Verduurzamen
4.7 88 Google beoordelingen