Persoonlijk en onafhankelijk advies
Offerte op maat
Ondersteuning bij de uitvoering

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een populaire vorm van isolatie. Dit komt door de relatieve lage investering en meerdere en omdat je je geld slechts binnen enkele jaren terug zult verdienen. Na het toepassen van spouwmuurisolatie profiteer je direct van een hoger wooncomfort, lagere energierekening en zet je goede stap naar een duurzame woning.

Doe de verduurzamingscheck

Bereken binnen 1 minuut hoeveel jij kunt besparen door je huis te verduurzamen.

Overzicht

Isoleren van de spouw

Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur met centimeters ruimte er tussen wat de spouw genoemd wordt. Die ruimte kun je laten vullen met isolatiemateriaal. Deze ruimte kan leeg zijn of er is vanuit dat bouw reeds isolatiemateriaal geplaatst. Maar niet iedere woning heeft een spouw. Hiervoor kijken we naar het bouwjaar: huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkelsteensmuur.

Kan ik mijn spouwmuur isoleren?

Spouwmuurisolatie is een goede stap om de woning te verduurzamen. Weten of bij jouw woning spouwmuurisolatie mogelijk is? Dan is het belangrijk dat er een spouw aanwezig is. Dit is het geval wanneer de woning jonger is dan 1920. Check daarom eerst of jouw gevel een spouw heeft. Soms zit er al isolatiemateriaal in, Alleen voldoet dit niet meer aan de standaard van vandaag de dag. Hierbij is het mogelijk om de spouw kunnen bijvullen voor een betere isolatiewaarde. Dit gebeurd met een speciaal herstelmateriaal die in de spouwmuur wordt aangebracht.

Controleer het bouwjaar

 • Woningen die gebouwd zijn voor 1920 hebben waarschijnlijk geen spouwmuur. het is niet mogelijk om hier isolatiemateriaal aan te brengen. Er is wel een mogelijkheid om alsnog deze muur te isoleren door middel van gevelisolatie
 • Wanneer de woning na 1920 is gebouwd dan is de kans groot dat er bij de bouw van de woning de buitenmuren een spouw hebben met ruimte er tussen van gemiddeld tussen de 4 á 6 cm.

Dikte van de buitenmuur

Door te kijken naar de dikte van buitenmuur is na te gaan of er een spouw aanwezig is. Wanneer je in het deurkozijn staat en de muur dikker is dan 24 cm,  Dan is er een spouw aanwezig. Dunner dan 24 centimeter dan is er geen spouw en is het een enkelsteensmuur.

Is er reeds isolatie aanwezig?

Ook is aan de hand van het bouwjaar te controleren of er reeds isolatie aanwezig is in de spouwmuur. Wanneer vanaf de bouw geen aanvullende werkzaamheden zijn uitgevoerd geeft het bouwjaar een goede indicatie van de status in de spouwmuur.
 • Is de woning tussen 1930 en 1976 gebouwd? Dan is er vanaf de bouw een spouwmuur aanwezig, alleen is er geen isolatie aangebracht. Door de jaren heen is het wel mogelijk dat de spouwmuur is na-geïsoleerd.
 • Tussen 1976 en 2000 zijn woningen in Nederland standaard gebouwd met isolatie. Het isolatiemateriaal is bijvoorbeeld een wol deken. Alleen is de isolatiewaarde van het materiaal niet meer van deze tijd. Je hebt hierbij de mogelijk om de spouwmuur te voorzien van na-isolatie. Afhankelijk van het materiaal dat reeds aanwezig is zijn er verschillende materialen mogelijk om de spouwmuurisolatie te herstellen.
 • Woningen gebouwd na 2000 hebben een dermate goede isolatiewaarde dat er geen isolatie meer nodig is. Het verbeteren hiervan is niet nodig.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Door het verminderen van het aantal kuub gas per maand is 

Een goed geïsoleerde  woning krijgt een hogere energielabel en is in de huidige woningmarkt aantrekkelijker voor verkoop. Investeren in Spouwmuurisolatie is dus zeker de moeite waard.

Met een relatief lage investering is er de mogelijkheid om direct te besparen op de stookkosten en uiteindelijk een lagere energierekening.

Er komt minder tocht door de spouw en de temperatuur is constanter. Het resultaat van een geïsoleerde spouwmuur: lekker koel in de zomer en aangenaam warm in de winter.

Bijzonderheden spouwmuurisolatie

Het isoleren van de spouwmuur is afhankelijk van een aantal zaken. Deze hebben invloed of het mogelijk is om spouwmuurisolatie toe te kunnen passen.

Binnenkant van de spouwmuur

In de spouwmuur kunnen op plekken met puin of cement koudebruggen ontstaan. Kou en vocht is altijd opzoek naar het punt met de minste weerstand. Wanneer er isolatie wordt aangebracht kunnen bouwresten er voor zorgen dat er geen – of te weinig – isolatiemateriaal in de muur gaat zitten. Doordat het vocht niet gelijk weg kan kunnen er vochtplekken ontstaan aan de binnenmuur. Tijdens een inspectie van de woning gaat de inspecteur bekijken wat de staat is van muur. Door middel van een endoscopisch onderzoek wordt er via een camera gekeken in de muur. 

Buitenmuren zijn geschilderd of gestuct

Het isoleren van een woning die geschilderd is kan problemen met zich meebrengen. Het is afhankelijk of het type verf damp-open of dampdicht is. Wanneer er een dampdichte verflaag over de buitenmuur is aangebracht en je gaat isolatiemateriaal in de spouw aanbrengen dan kan de buitenmuur niet meer goed ventileren. Het gevolg hiervan is dat het vocht blijft zitten en in de stenen trekt. Bij het extreme geval, bij strenge vorst, kunnen de bakstenen bevriezen en kapot knappen. 

Bij gestucte muren is het lastig om het boorpunt te vinden. Isolatie wordt aangebracht door een gat in de buitenmuur te boren op de splitsing van de voegen. Met een egale stuc laag is dit punt niet goed te vinden en zou je alsnog boren dan is het risico aanwezig dat je de stenen kapot maakt. 

Het uitvoeren van spouwmuurisolatie

Ventilatie van de kruipruimte

De kruipruimte wordt geventileerd door een opening in de buitenmuur. Een niet geïsoleerde buitenmuur heeft ventilatie door middel van een stootvoeg of staande voeg. Ook na het toepassen van isolatie is het belangrijk om ventilatie toe te passen. Nieuwe ventilatiekanalen worden gemaakt voor de kruipruimte. In de buitenmuur zijn dan kunststof rooster geplaats die net boven maaiveld zitten.

Kosten spouwmuurisolatie

Type woning Investering Subsidie Netto investering
Tussenwoning € 1.200 € 240 € 960
Hoekwoning € 2.700 € 800 € 1900
2 onder 1 kap € 3.240 € 960 € 2.280
Vrijstaande woning € 4.320 € 1.280 € 3.040

Spouwmuurisolatie toegepast in een standaard situatie. Zonder aanwezig isolatiemateriaal

Muuroppervlak tussenwoning 30 m², hoekwoning 100 m², 2-onder-1-kap 120 m², vrijstaande woning 160 m².

Besparingen spouwmuurisolatie

Type woningBesparing in gas m³Besparing in geld
Tussenwoning320 m³€ 480
Hoekwoning500 m³€ 750
2 onder 1 kap 600 m³€ 900
Vrijstaande woning1000 m³€ 1500

De aangegeven besparing is afkomstig van Milieu Centraal. Op de energiekosten gaan we uit van een gasprijs over de langere termijn van 1,5 euro/m3. De huidige gasprijs is voor veel mensen een stuk hoger. Bij een gasprijs van 1,74 euro (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn bijna het dubbele.

Muuroppervlak tussenwoning 30 m², hoekwoning 100 m², 2-onder-1-kap 120 m², vrijstaande woning 160 m².

Wat zeggen onze klanten

Kitty Iding
5 van 5 sterren
Read More
Aantal keren in het hele proces heel vriendelijk en professioneel geholpen. Ze hebben ook goede contacten mbt uitvoering. Wat hier fijn is dat alle contacten via 1 persoon lopen, incl vragen over subsidies en zo. Met verbouwen en verduurzamen heb ik al zoveel partijen te coördineren, dit neemt een deel van die zorg weg.
Ida Gabeler
5 van 5 sterren
Read More
Marck heeft ons op uitstekende wijze informatie gegeven over de mogelijkheden die er zijn om onze woning te verbeteren en zeker ook belangrijk over de subsidiemogelijkheden. Verder zal hij ervoor zorgen dat we benaderd worden door partijen om ons een passend aanbod te doen.
Manu Blok
5 van 5 sterren
Read More
Heel fijn advies, fijn geholpen met een nieuw energiecontract
John Jansen
5 van 5 sterren
Read More
Goeie tips en kennis van zaken over vloer- en bodemisolatie
Lotte scholte Lubberink
5 van 5 sterren
Read More
Duidelijk advies, snelle communicatie.
Marten Van Der Zee
5 van 5 sterren
Read More
Marck weet voortvarend en to the point e wegwijs te maken in de ingewikkelde wereld van verduurzaming.
Charissa Prein
5 van 5 sterren
Read More
Adviseur was erg vriendelijk aan de telefoon, dacht mee en nam de tijd voor het gesprek.
Teun van Breda
5 van 5 sterren
Read More
Fijn en open gesprek gehad over verduurzaming van de woning. Eerlijk en duidelijk antwoord tot besluit. Hartelijk dank voor het adviesgesprek!
BFC Muller
5 van 5 sterren
Read More
Een fijn gesprek gehad met de medewerkers. Kreeg professioneel advies, we konden bellen als we nog vragen hadden. We raden dit bedrijf zeker aan!
Ada Ouwehand
5 van 5 sterren
Read More
De enthousiaste medewerkers van Bureau voor Verduurzaming zijn heel behulpzaam en denken goed met je mee in het maken van een goede keuze voor het isoleren van je woning.
Marianne Hogeman
5 van 5 sterren
Read More
Info gekregen over spouwmuur isolatie en vloerisolatie. Weer iets meer wegwijs geworden in isolatieband. En weet nu ook op welke certificering ik kan letten.
Noortje Kars
5 van 5 sterren
Read More
Leuk contact en oprecht maatwerk. Goed geprijsde offertes ook. Garantie op het werk en er wordt meegedacht in subsidies. Als je je woning wilt isoleren zou ik dit Bureau zeker aanbevelen!
A van Oudvorst
5 van 5 sterren
Read More
Heldere en duidelijke info over verduurzaming. Erg prettige wijze waarop dit werd gegeven. Goede tips. Kortom zeer positief en aan te raden
Wise Westley
5 van 5 sterren
Read More
Ik heb professioneel advies gekregen op een vriendelijke manier. Ze denken met je situatie mee, en leggen je alle opties voor, ook met eventuele subsidies die er voor alle opties zijn.
Sonja Flips
5 van 5 sterren
Read More
Adviesgesprek gehad met Mark Janssen. Mark nam uitgebreid alle mogelijkheden met mij door mbt spouwmuur en vloerisolatie waarna hij direct een keurige offerte mailde. Prima advies, rustige en gezellige toon. Aanrader !
Mark Van kouteren
5 van 5 sterren
Read More
Twee keer telefonisch contact gehad. Ze nemen ruim de tijd, meer dan een uur, om de situatie goed te schetsen en geven vervolgens verschillende ideeën waar je uit kan kiezen. Ik werd afgeraden om de duurdere optie te nemen met een gedegen uitleg daarachter. Vond dat eerlijk en verfrissend. Nu brengen ze mij met de uitvoerders in contact en blijven ze gedurende het hele proces beschikbaar. Zeker de moeite waard we s te luisteren.
Wbi
5 van 5 sterren
Read More
Goede uitleg. Direct volgende dag al inspectie gehad. Ook zeer duidelijke en vriendelijke uitleg. Duidelijke offerte ontvangen. Prima dus.
Ivo Noij
5 van 5 sterren
Read More
Ik ben echt super geholpen, en uitgebreid alles isolatie maatregelen besproken. Deskundig en eerlijk advies van onafhankelijke partij.
Bianca Marco
5 van 5 sterren
Read More
Er wordt echt de tijd genomen voor een persoonlijk maatwerk gesprek. Duidelijke informatie en uitstekende opvolging van de afspraken. De duurzame aanpak (lokaal clusteren van klussen) vind ik daarnaast een bonus!
Houten Dromen
5 van 5 sterren
Read More
Snel contact nadat ik een aanvraag had gedaan. Duidelijke uitleg over welke mogelijkheden er zijn voor isolatie en wat geschikt is voor ons huis. Een week later stond er al iemand op de stoep voor een technisch onderzoek en nog een week later was de vloer geïsoleerd. Wij zijn zeer tevreden.
A. van Driel
5 van 5 sterren
Read More
Mijn aanvraag betrof het onderzoek en eventuele verbetering van de bestaande spouwmuurisolatie van mijn woning. Het telefoongesprek met de adviseur van dit bureau was niet alleen zeer verhelderend maar ook prettig. Zijn objectieve informatie heeft mij echt geholpen bij mijn besluitvorming.
Bertina Jansma
4 van 5 sterren
Read More
Voor zover mogelijk, was er een duidelijke en open houding van de adviseur van BvV. Er werd de tijd genomen om alles door te spreken; ik werd niet met een 10 minuten verkooppraatje 'binnengehaald'. De offerte was prima geprijst tov van andere offertes. Enige wat jammer was, was het uiteindelijke verschil in de 1e- en definitieve offerte. Maar ook dat is uiteindelijk goed en klantvriendelijk opgelost. We hebben er een fijn gevoel aan overgehouden en raden dit bureau zeker aan!
A. Stam
5 van 5 sterren
Read More
Meerdere malen telefonisch contact gehad met isolatieadviseur Marck. Niet de typische telefonische verkoop maar kundig advies, goede uitleg, materiaalkennis en begrijpelijke antwoorden op vragen. Hij is de vaste contactpersoon voor de offertes en reageert snel op vragen per e-mail. Vraagt altijd eerst netjes of het uitkomt, er wordt per sms en telefonisch gecheckt of de inspectieafspraak nog steeds goed uitkomt. Uitvoering van de isolatie vindt plaats door een lokaal bedrijf, Duits Isolatie.
Previous
Next

Materialen spouwmuurisolatie

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het isoleren van de spouw. Het kiezen van het juiste materiaal is afhankelijk van de situatie, bijvoorbeeld bij een smalle spouw zijn niet alle materialen geschikt of wanneer er reeds materiaal aanwezig is in de spouw. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn geblazen glaswol en de EPS-parels (bolletjes van piepschuim). Bij het isoleren van een lege spouw wordt in de meeste gevallen gebruikt gemaakt van het glaswol. Bij woningen vanaf de jaren 80 zit er standaard isolatiemateriaal in de spouw. Alleen door de jaren heen is deze verpulverd of weggezakt en heeft het niet meer de juiste isolatie waarde. Soms is het mogelijk om je spouwmuur met hetzelfde (of soortgelijk) materiaal bij te vullen. Er is een speciaal herstelschuim op de markt gebracht om opnieuw een egale isolatielaag in de spouw te krijgen.

Glaswol

Veel oudere woningen, bouwjaar tussen 1920 en 1976, hebben een niet geïsoleerde spouwmuur. Een effectieve manier om een spouwmuur in een bestaand gebouw te isoleren is door middel van het inblazen met glaswol. Supafil is een witte minerale inblaaswol (glaswol) wat gemaakt is van gerecycled glas. Het materiaal is wordt onder hoge druk in de spouw geblazen. Dit isolatiemateriaal is vochtbestendig,milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid. In vergelijking met de twee andere materialen is Supafil het goedkoopst. Het presteert ook het best op vlak van geluidsisolatie en brandveiligheid. Glaswol zoals Knauf Supafil vereist wel een minimale spouwmuur breedte van 5 cm.

 • Gemiddelde prijs: € 24– €30 per m² (excl. btw)
 • Standaard isolatiewaarde -> RD-waarde 1,82
 • Aanbrengen vanaf 40 mm spouw
 • Geschikt voor schone spouwmuren
 • Extra werking (geluidsdempend)
 • Onder druk ingespoten (geen kans op verzakking)
Inblaaswol

EPS-parels

EPS-parels zijn kleine piepschuim bolletjes die via gaten in de voegen van de gevel in de spouwmuur geblazen worden. De grijze laag is een grafieten coating. In vergelijking met de twee andere materialen zijn EPS-parels het meest vochtbestendig. Betreft geluidsisolatie en brandveiligheid, scoren ze wel iets minder goed dan glaswol.

 • Gemiddelde prijs: € 24 – €30 per m² (excl. btw)
 • Standaard isolatiewaarde -> RD-waarde 1,78
 • Aanbrengen vanaf 30 mm spouw
 • Veel gebruikt voor smallere spouwmuren
 • Ingespoten met een verlijming zodat het niet verzakt
EPS-parels

Het isoleren van de spouw geeft het resultaat van een perfecte balans tussen rendement en wooncomfort.

Marck Janssen - adviseur

Herstel schuim

Herstel schuim wordt als vloeistof in de spouw gespoten, waarna het uitzet en uithardt. Het vormt zo een naadloze afdichting die alle hoeken goed opvult. Dit materiaal wordt gebruikt bij het na-isoleren van woningen waar reeds materiaal aanwezig is. Door de werking van het materiaal ontstaat er weer een egale isolatielaag.

 • Gemiddelde prijs: €25 – €31 per m² (excl. btw)
 • Standaard isolatiewaarde -> RD-waarde 1,75
 • Aanbrengen vanaf 30 mm spouw
 • Geschikt voor woningen waar al oud isolatiemateriaal in zit
 • Wordt gebruikt voor het na-isoleren van spouwmuren

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde (RD-waarde) van het materiaal geeft aan wat het isolerend vermogen van de isolatie is. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden. De RD-waarde  is vooral afhankelijk van hoeveel ruimte er in de spouw aanwezig is. Hoe meer materiaal in de spouwmuur kan, des te beter de isolatiewaarde. Een standaard spouw is gemiddeld 4 á 6 centimeter breed.  De RC-waarde geeft aan wat het totale isolerend vermogen is van de constructie. een lege spouwmuur heeft een RC-waarde van 0,4. Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal is de Rc-waarde 1,7. Dat geeft een aanzienlijk verschil, wat direct merkbaar is in de woning.

Installatie door specialisten

Bureau voor Verduurzamen heeft partners over heel Nederland. Wij selecteren de beste partner om in uw regio de werkzaamheden uit te voeren. Samen met onze partners kunnen wij u advies op maat aanbieden. Hiermee gaan wij kijken naar wat de opbrengsten zijn, de totale investering, de terugverdienperiode en welke extra mogelijkheden er allemaal zijn.

Insula_Keurmerk
SKG-IKOB-logo

Twijfelt u nog?

Wij helpen u graag verder. Maak een afspraak voor een adviesgesprek met onze adviseur.
Bureau voor Verduurzamen
4.7 88 Google beoordelingen