Persoonlijk en onafhankelijk advies
Offerte op maat
Ondersteuning bij de uitvoering

Vloerisolatie

Vloerisolatie is een extra laag isolatie die onder de vloer wordt aangebracht. Door deze laag isolatie blijft koude lucht onder de woning en komt deze niet tussen de spleten van de vloer naar boven. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in huis stabieler is en het lekker warm is in de winter en koel in de zomer.

Doe de verduurzamingscheck

Bereken binnen 1 minuut hoeveel jij kunt besparen door je huis te verduurzamen.

Overzicht

Isoleren van de vloer

De beste manier om de vloer te isoleren is via de kruipruimte. Hiervoor moet je wel een kruipruimte hebben en deze moet bereikbaar zijn. Uit het bouwjaar van jouw woning is vaak al af te leiden wat de situatie is. Je kunt hiervoor de volgende vuistregel aanhouden:

Controleer het bouwjaar

 • Bouwjaar voor 1930 De meeste huizen uit deze periode hebben geen kruipruimte. We kunnen wel met je nadenken over eventuele oplossingen, maar normaliter adviseren wij je in deze situatie geen vloerisolatie, omdat het vaak dure oplossingen zijn.
 •  
 • Bouwjaar tussen 1930 en 1975 Huizen uit deze periode hebben in de regel wel een kruipruimte, maar deze is niet of maar beperkt geïsoleerd. In dit geval zullen wij je zeker vloerisolatie aanraden om energie te besparen, maar ook je wooncomfort te verhogen.
 •  
 • Bouwjaar na 1976 De meeste huizen die na 1976 zijn gebouwd, zijn al bij de bouw voorzien van een vorm van isolatie. Als het huis is gebouwd na 2000 dan is deze vaak zelfs al goed geïsoleerd.
 • Is er al vloerisolatie aanwezig

  Wanneer de woning gebouwd is voor 1976 is het aannemelijk dat er geen vloerisolatie aanwezig is in de woning. Sinds 1978 is tijdens de bouw vloerisolatie standaard aangebracht. Alleen na een aantal jaren is het mogelijk dat de isolatiewaarde lager ligt dan de huidige waardes. Woningen na 2000 zijn goed geïsoleerd en is er geen rendabele verbetering mogelijk.

  Manieren van Vloerisolatie

  Een van de beste manieren van isoleren is aan de onderkant van je vloer. Hiervan is van belang dat er genoeg ruimte is in de kruipruimte. De hoogte dat beschikbaar en de situatie in de kruipruimte maakt het advies voor een isolatiemateriaal. Na dat er duidelijkheid is van de hoogte, type ondergrond en of er sprake is van grondwater kan er een keuze gemaakt worden voor de manier van isoleren.

  Onderkant van de vloer isoleren

  Is er in de kruipruimte meer dan 50 cm ruimte? Dan is de beste isolatieoplossing het isoleren van de ondervloer. Het aanbrengen van het juiste materiaal met een Rc-waarde, isolatiewaarde, tussen 3,5 en 5 zorgt voor de juiste besparing op de energierekening en rendement. Ook in combinatie met vloerverwarming is vloerisolatie aan de onderkant van vloer een goede keuze. De warmte blijft in de leefruimte aanwezig en trekt niet naar de kruipruimte. Wanneer je de spouwmuur nog niet hebt geïsoleerd is dit zeker aan te raden. Hiermee verminder je warmteverlies langs alle funderingsranden.

  Isoleren bodem kruipruimte

  Is je kruipruimte lager dan 50 cm dan is er de mogelijkheid om de bodem van de kruipruimte is te isoleren? Het isoleren van de bodem lever minder rendement op dan isolatie aan de onderzijde van de vloer. Maar daarmee bespaar je wel minder energie dan wanneer je de onderkant van de vloer isoleert. Daarom adviseren wij alleen voor bodemisolatie te kiezen als vloerisolatie écht niet mogelijk is.

  Meer lezen over bodemisolatie

  Waarom vloerisolatie?

  Wanneer het materiaal tegen de ondervloer is aangebracht brengt dat direct meerdere voordelen met zich mee. Zo blijft de warmte in het leefgedeelte en trekt niet de kruipruimte binnen en is er geen optrekkend toch en vocht.

  • Vochtproblemen: Het vocht vanuit de kruipruimte wordt tegen gegaan door het materiaal onder de vloer. Geen optrekkend tocht of vocht wat voorkomt dat de constructie kan gaan schimmelen of rotten.
  • Verhoogd wooncomfort: Heb je vloerisolatie toegepast. Dan is dit direct merkbaar. De vloer voelt direct 3 á 4 graden warmer. Wel zo lekker om met blote voeten op te lopen. Met het behouden van de warmte hoef je ook minder te stoken om het warm te krijgen. Het effect is dan direct merkbaar op de energierekening.

  Wat is het beste soort vloerisolatie?

  De keuze voor het materiaal is afhankelijk van de type vloer die aanwezig is. Er verschillende mogelijkheden in verschillende situaties. Het beste  materiaal is afhankelijk van bijvoorbeeld vochtgehalte, leidingen en huidige staat van de vloer.

  • Betonnen vloer: een vlakke betonnen vloer is de beste oppervlak om te isoleren alle materialen zijn hier mogelijk. Het beste rendement behaal je met gespoten PUR schuim.
  • Houten vloer: Afhankelijk van de staat van het hout en de situatie in de kruipruimte verschilt de keuze in materiaal Belangrijk is wel dat het materiaal damp-open is. Dit is namelijk niet altijd het geval. Hieronder blijft het wel ademen onder de vloer.

  Ventileren van de kruipruimte

  Het ventileren van de kruipruimte zorgt ervoor dat de ruimte niet te vochtig wordt. Dit is goed voor het isolatiemateriaal dat zich hier bevindt. Het voorkomt daarnaast dat er door het vocht rot en schimmels kunnen ontstaan. Na het isoleren worden er in de buitenmuur kunststof rooster geplaats. Aan voor- en achtergevel worden 2 geplaatst. zo creëer je een constante luchtstroom in de kruipruimte voor een goede ventilatie.

  Kosten Vloerisolatie

     
  Type woning Investering Subsidie Netto investering
  Tussenwoning € 2350 € 550 € 1800
  Hoekwoning € 2.350 € 550 € 1800
  2 onder 1 kap € 3.055 € 715 € 2.340
  Vrijstaande woning € 3.995 € 935 € 3.060
   

  Vloerisolatie toegepast in een standaard situatie. Zonder aanwezig isolatiemateriaal

  Vloeroppervlak tussenwoning 50 m², hoekwoning 50 m², 2-onder-1-kap 65 m², vrijstaande woning 85 m².

  Besparingen vloerisolatie

  Type woning Besparing in gas m³ Besparing in geld
  Tussenwoning 250 m³ € 375
  Hoekwoning 250 m³ € 375
  2 onder 1 kap 330 m³ € 495
  Vrijstaande woning 500 m³ € 750

  De aangegeven besparing is afkomstig van Milieu Centraal. Op de energiekosten gaan we uit van een gasprijs over de langere termijn van 1,5 euro/m3. De huidige gasprijs is voor veel mensen een stuk hoger. Bij een gasprijs van 1,74 euro (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn groter.

  Vloeroppervlak tussenwoning 50 m², hoekwoning 50 m², 2-onder-1-kap 65 m², vrijstaande woning 85 m².

  Subsidie vloerisolatie

  Voor het isoleren van de woning zijn er subsidies beschikbaar. Vanuit de overheid is er een landelijke subsidie vrijgegeven. Voor Vloerisolatie krijg je hierbij €11 per m² terug.
  • Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, kan je ongeveer 30% terugkrijgen op de totale investering.
  • De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Alleen met door het laten uitvoeren van gecertificeerde installateurs kun je aanspraak maken op de subsidie.
  • Voor 2 maatregelen kun je bijvoorbeeld vloerisolatie combineren met spouwmuurisolatie of dakisolatie.

  Wat is het rendement van vloerisolatie?

  Het rendement van kan uitgedrukt worden in het besparen op het gasverbruik en met als gevolg de financiële besparing. Bij vloerisolatie is het rendement is al snel 10-20% besparing op het gasverbruik per jaar.

  Woningen met een houtenvloer zonder isolatie hebben snel het grootste rendement. Naast de gasbesparing profiteer je direct van een warme vloer en een verbeterd wooncomfort.

  Wat is de terugverdientijd van vloerisolatie?

  De terugverdientijd geeft aan in welke periode de totale investering is terugverdiend door de besparing op het gasverbruik en de energierekening. Bij vloerisolatie ligt de gemiddelde terugverdientijd op 6 tot 7 jaar.

  Wat zeggen onze klanten

  Kitty Iding
  5 van 5 sterren
  Read More
  Aantal keren in het hele proces heel vriendelijk en professioneel geholpen. Ze hebben ook goede contacten mbt uitvoering. Wat hier fijn is dat alle contacten via 1 persoon lopen, incl vragen over subsidies en zo. Met verbouwen en verduurzamen heb ik al zoveel partijen te coördineren, dit neemt een deel van die zorg weg.
  Ida Gabeler
  5 van 5 sterren
  Read More
  Marck heeft ons op uitstekende wijze informatie gegeven over de mogelijkheden die er zijn om onze woning te verbeteren en zeker ook belangrijk over de subsidiemogelijkheden. Verder zal hij ervoor zorgen dat we benaderd worden door partijen om ons een passend aanbod te doen.
  Manu Blok
  5 van 5 sterren
  Read More
  Heel fijn advies, fijn geholpen met een nieuw energiecontract
  John Jansen
  5 van 5 sterren
  Read More
  Goeie tips en kennis van zaken over vloer- en bodemisolatie
  Lotte scholte Lubberink
  5 van 5 sterren
  Read More
  Duidelijk advies, snelle communicatie.
  Marten Van Der Zee
  5 van 5 sterren
  Read More
  Marck weet voortvarend en to the point e wegwijs te maken in de ingewikkelde wereld van verduurzaming.
  Charissa Prein
  5 van 5 sterren
  Read More
  Adviseur was erg vriendelijk aan de telefoon, dacht mee en nam de tijd voor het gesprek.
  Teun van Breda
  5 van 5 sterren
  Read More
  Fijn en open gesprek gehad over verduurzaming van de woning. Eerlijk en duidelijk antwoord tot besluit. Hartelijk dank voor het adviesgesprek!
  BFC Muller
  5 van 5 sterren
  Read More
  Een fijn gesprek gehad met de medewerkers. Kreeg professioneel advies, we konden bellen als we nog vragen hadden. We raden dit bedrijf zeker aan!
  Ada Ouwehand
  5 van 5 sterren
  Read More
  De enthousiaste medewerkers van Bureau voor Verduurzaming zijn heel behulpzaam en denken goed met je mee in het maken van een goede keuze voor het isoleren van je woning.
  Marianne Hogeman
  5 van 5 sterren
  Read More
  Info gekregen over spouwmuur isolatie en vloerisolatie. Weer iets meer wegwijs geworden in isolatieband. En weet nu ook op welke certificering ik kan letten.
  Noortje Kars
  5 van 5 sterren
  Read More
  Leuk contact en oprecht maatwerk. Goed geprijsde offertes ook. Garantie op het werk en er wordt meegedacht in subsidies. Als je je woning wilt isoleren zou ik dit Bureau zeker aanbevelen!
  A van Oudvorst
  5 van 5 sterren
  Read More
  Heldere en duidelijke info over verduurzaming. Erg prettige wijze waarop dit werd gegeven. Goede tips. Kortom zeer positief en aan te raden
  Wise Westley
  5 van 5 sterren
  Read More
  Ik heb professioneel advies gekregen op een vriendelijke manier. Ze denken met je situatie mee, en leggen je alle opties voor, ook met eventuele subsidies die er voor alle opties zijn.
  Sonja Flips
  5 van 5 sterren
  Read More
  Adviesgesprek gehad met Mark Janssen. Mark nam uitgebreid alle mogelijkheden met mij door mbt spouwmuur en vloerisolatie waarna hij direct een keurige offerte mailde. Prima advies, rustige en gezellige toon. Aanrader !
  Mark Van kouteren
  5 van 5 sterren
  Read More
  Twee keer telefonisch contact gehad. Ze nemen ruim de tijd, meer dan een uur, om de situatie goed te schetsen en geven vervolgens verschillende ideeën waar je uit kan kiezen. Ik werd afgeraden om de duurdere optie te nemen met een gedegen uitleg daarachter. Vond dat eerlijk en verfrissend. Nu brengen ze mij met de uitvoerders in contact en blijven ze gedurende het hele proces beschikbaar. Zeker de moeite waard we s te luisteren.
  Wbi
  5 van 5 sterren
  Read More
  Goede uitleg. Direct volgende dag al inspectie gehad. Ook zeer duidelijke en vriendelijke uitleg. Duidelijke offerte ontvangen. Prima dus.
  Ivo Noij
  5 van 5 sterren
  Read More
  Ik ben echt super geholpen, en uitgebreid alles isolatie maatregelen besproken. Deskundig en eerlijk advies van onafhankelijke partij.
  Bianca Marco
  5 van 5 sterren
  Read More
  Er wordt echt de tijd genomen voor een persoonlijk maatwerk gesprek. Duidelijke informatie en uitstekende opvolging van de afspraken. De duurzame aanpak (lokaal clusteren van klussen) vind ik daarnaast een bonus!
  Houten Dromen
  5 van 5 sterren
  Read More
  Snel contact nadat ik een aanvraag had gedaan. Duidelijke uitleg over welke mogelijkheden er zijn voor isolatie en wat geschikt is voor ons huis. Een week later stond er al iemand op de stoep voor een technisch onderzoek en nog een week later was de vloer geïsoleerd. Wij zijn zeer tevreden.
  A. van Driel
  5 van 5 sterren
  Read More
  Mijn aanvraag betrof het onderzoek en eventuele verbetering van de bestaande spouwmuurisolatie van mijn woning. Het telefoongesprek met de adviseur van dit bureau was niet alleen zeer verhelderend maar ook prettig. Zijn objectieve informatie heeft mij echt geholpen bij mijn besluitvorming.
  Bertina Jansma
  4 van 5 sterren
  Read More
  Voor zover mogelijk, was er een duidelijke en open houding van de adviseur van BvV. Er werd de tijd genomen om alles door te spreken; ik werd niet met een 10 minuten verkooppraatje 'binnengehaald'. De offerte was prima geprijst tov van andere offertes. Enige wat jammer was, was het uiteindelijke verschil in de 1e- en definitieve offerte. Maar ook dat is uiteindelijk goed en klantvriendelijk opgelost. We hebben er een fijn gevoel aan overgehouden en raden dit bureau zeker aan!
  A. Stam
  5 van 5 sterren
  Read More
  Meerdere malen telefonisch contact gehad met isolatieadviseur Marck. Niet de typische telefonische verkoop maar kundig advies, goede uitleg, materiaalkennis en begrijpelijke antwoorden op vragen. Hij is de vaste contactpersoon voor de offertes en reageert snel op vragen per e-mail. Vraagt altijd eerst netjes of het uitkomt, er wordt per sms en telefonisch gecheckt of de inspectieafspraak nog steeds goed uitkomt. Uitvoering van de isolatie vindt plaats door een lokaal bedrijf, Duits Isolatie.
  Previous
  Next

  Vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming

  Bij het nemen van vloerverwarming is het aan te raden om vloerisolatie te hebben. Zit er geen isolatie tegen de onder vloer maar je hebt wel vloerverwarming. Dan verdwijnt er onnodig veel warmte in de kruipruimte. Met de juiste vloerisolatie behoudt je de warmte in het leefgedeelte waar vloerverwarming zit. Niet alleen het wooncomfort is aangenaam, ook ga je het merken op de energierekening.

  Vloerisolatie: waar moet je op letten?

  Voor het isoleren van de vloer zijn er een aantal punten die belangrijk zijn om vooraf te weten. Voor vloerisolatie zijn meerder aspecten die bepalen welk materiaal gebruikt wordt en of er nog andere werkzaamheden moet gebeuren:

  • Binnenin de kruipruimte kan het snel vochtig zijn, dat is geen probleem. Alleen mag er geen centimeters grondwater staan. Voor het isoleren moet dit weggepompt worden. Nadat het materiaal juist is aangebracht is het geen probleem als er weer grondwater in de kruipruimte komt.
  • Een van de belangrijkste aspecten is dat de kruipruimte goed bereikbaar is. Door middel van een kruipluik kan het uitvoerend personeel gemakkelijk in de ruimte komen om te isoleren. Is deze niet aanwezig dan moet deze gecreëerd worden. Om volledige isolatie te garanderen is het mogelijk om ook de kruipluik mee te isoleren.
  • De hoogte van de kruipruimte moet minimaal 50 cm zijn voor het aanbrengen van vloerisolatie. Is het rond de 35 cm dan kan er nog gekozen worden voor bodemisolatie. Is de kruipruimte nog kleiner dan is het niet mogelijk om vanuit deze ruimte te gaan isoleren.

  Onder de gehele woning kan een kruipruimte zitten. Deze verschillende ruimtes worden ook wel compartimenten genoemd. Om de gehele vloeroppervlakte te isoleren moet deze bereikbaar zijn. In de meeste woningen zijn er kleine gaten in de funderingsmuur gemaakt. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn er 2 mogelijkheden om deze bereikbaar te maken. De makkelijkste manier is door onder de funderingsmuur een gat te graven. Het is dan van belang dat de ondergrond van zand is. Daarnaast is het mogelijk om alsnog een gat te hakken in de funderingsmuur. Dit gat wordt net groot genoeg maakt zodat een volwassene erdoor heen kan.

  Vloerisolatie binnen 1 dag

  Een algemeen beeld van het isoleren van de vloer is dat het gepaard gaat met een hoop gedoe. De gehele woning die op de kop staat, constructie voor de woning. Dit valt allemaal mee. Het is juist zonder om door deze reden niet te gaan isoleren. Er is geen verbouwing nodig voor het aanbrengen van vloerisolatie, omdat het direct via de kruipluik gaat. Deze zit vaak direct bij de voordeur van de woning. Het uitvoeren van vloerisolatie is meestal binnen 1 dagdeel gerealiseerd.

  Materialen vloerisolatie

  Er zijn veel verschillende materialen om de kruipruimte te isoleren. De keuze van het materiaal hangt af van onder andere de mogelijkheden in de kruipruimte. Beschikbare ruimte, vochtgehalte en moet het materiaal daar tegen kunnen, type ondervloer (plafond van de kruipruimte). De keuze voor een materiaal is dus een samenhang van de situatie en de wensen van jou als bewoner. Daarnaast is het van belang dat er de juiste isolatiewaarde behaald wordt met de dikte van het materiaal. Voor de vloer is dat minstens Rd 3,5.

  Ondervloer isoleren met PUR (Polyurethaan)

  Het grootste voordeel van het isoleren met de gespoten schuim is de naadloze afdichting van de ondervloer. Het schuim is een isolatieschuim dat ter aan de onderkant van de vloer wordt aangebracht. Met de geslotencellig maar damp-open structuur ‘ademt’ het materiaal. Vocht uit de kruipruimte kan met deze manier van isoleren niet in de bovenverdieping trekken. De warmte in de woning kan op deze manier ook niet in de kruipruimte trekken. Wanneer er vloerverwarming aanwezig is, straalt de warmte direct naar boven. Na het isoleren van merk je direct verschil. Geen warmteverlies meer en de vloer voelt direct een stuk warmer aan.

  • Gemiddelde prijs: € 40 – €55 per m² 
  • Standaard isolatiewaarde -> RD-waarde 3,5
  • Meespuiten van funderingen 30 cm naar beneden
  • Naad- en kierdichting

  Ondervloer isoleren met reflecterende folie

  De reflecterende folie is een aluminiumfolie dat wordt aangebracht met verschillende luchtkamers. In de gehele kruipruimte komen deze luchtkamers. Deze zijn gevuld met stilstaande lucht en in combinatie met het reflecterende effect ontstaat een isolerende werking. Wanneer het materiaal is aangebracht zorgt dit ervoor dat de warmte die door boven vloer naar beneden komt niet verder in de kruipruimte verdwijnt. Voor het aanbrengen van de folie dient de kruipruimte een minimale hoogte van 50 centimeter te hebben. Daarnaast is het van belang dat er in de gehele ruimte een beperkt aantal leidingen aanwezig zijn om een naadloze isolatie te garanderen. Ook is een bodemfolie verplicht om zo optrekkend vocht te voorkomen wat aan het materiaal hangt.

  • Gemiddelde prijs: €50 – €55 per m² 
  • Vochtwerend, indien goed aangebracht
  • Beter dan gemiddelde milieu score
  • Goede isolatiewaarde 

  Ondervloer isoleren met PIR/ PUR platen

  De meeste gebruikte materialen in plaatvorm zijn PUR, PIR en EPS of glaswol. Deze platen worden tegen de ondervloer aangebracht. Bij deze platen ligt de isolatiewaarde hoog. Alleen is het vloerisolatie met platen vrij duur. Daarnaast is het nadeel met glaswol dat het materiaal niet goed gaat in combinatie met vocht en isoleert ook wat minder.

  • Gemiddelde prijs: €50 – €55 per m² 
  • Isolatiewaarde -> RD-waarde 3.52
  • Diktes van 30mm tot 120mm
  • Geschikt voor houten vloeren
  • Goede brandvertragende eigenschappen

  lage kruipruimte isoleren

  Is je kruipruimte lager dan 35 cm? Dan kun je de bodem van de kruipruimte isoleren. Met het isoleren van de ondervloer behaal je beter rendement en meer wooncomfort. Daarom adviseren wij om wanneer mogelijk altijd te kiezen voor vloerisolatie tegen de plafond van de kruipruimte aan.

  Meer lezen over bodemisolatie

  Installatie door specialisten

  Bureau voor Verduurzamen heeft partners over heel Nederland. Wij selecteren de beste partner om in uw regio de werkzaamheden uit te voeren. Samen met onze partners kunnen wij u advies op maat aanbieden. Hiermee gaan wij kijken naar wat de opbrengsten zijn, de totale investering, de terugverdienperiode en welke extra mogelijkheden er allemaal zijn.

  Insula_Keurmerk
  SKG-IKOB-logo

  Twijfelt u nog?

  Wij helpen u graag verder. Maak een afspraak voor een adviesgesprek met onze adviseur.
  Bureau voor Verduurzamen
  4.7 88 Google beoordelingen