Persoonlijk en onafhankelijk advies
Offerte op maat
Ondersteuning bij de uitvoering

Warmtepomp

Warmtepompen zijn de toekomst van duurzame verwarming. Als je overweegt jouw woning te verduurzamen, dan is een warmtepomp een uitstekende keuze. Deze apparaten zijn efficiënt, milieuvriendelijk en kunnen je op lange termijn een aanzienlijke besparing opleveren. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over warmtepompen, van de verschillende soorten tot de voordelen en het installatieproces.

warmtepomp

Overzicht

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

De keuze voor een warmtepomp brengt vele voordelen met zich mee. Ten eerste zijn warmtepompen energie-efficiënt, wat resulteert in lagere energierekeningen. Ten tweede zorgt het voor een significante reductie van de CO2-uitstoot, waardoor je actief bijdraagt aan een beter milieu. Daarnaast zijn er diverse subsidies beschikbaar die de investering kunnen verlagen. Overstappen op een warmtepomp is zowel een duurzame als financieel verstandige beslissing. 

De warmtepomp wordt gezien als de laatste stap richting een aardgasvrije woning. Een combinatie van volledig elektrische warmtepomp met vloerwarming zorgt ervoor dat je met een optimaal rendement de woning kan verwarmen. 

Soorten Warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De lucht-water warmtepomp is populair en meest gebruikte warmtepomp in Nederland. Dit vanwege de eenvoudige installatie. Water-water warmtepompen zijn ideaal voor woningen die al over een vloerverwarmingssysteem beschikken. Dan zijn er ook nog de lucht-lucht warmtepompen, die direct warme lucht in de ruimtes blazen. Het kiezen van de juiste soort is essentieel voor maximale efficiëntie en comfort. Denk hierbij aan het juiste aantal kilowatt vermogen dat de warmtepomp moet hebben om de woning verwarmd te krijgen.

Lucht/lucht-warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is een goede optie wanneer de isolatie van de woning matig is. Het voordeel van deze warmtepomp is dat je gericht per ruimte deze kan installeren. Deze warmtepompinstallatie bestaat uit twee belangrijke onderdelen  een buitenunit en een binnenunit die naadloos met elkaar samenwerken.

De buitenunit: Deze module van de lucht-lucht warmtepomp zuigt buitenlucht aan en is verantwoordelijk voor het verwarmen ervan. Afhankelijk van jouw ruimtelijke behoeften kan deze unit flexibel op de grond, aan een muur of zelfs op een plat dak worden geïnstalleerd.

De binnenunit: Deze unit speelt een centrale rol in het comfort van de  woning door de verwarmde of gekoelde lucht effectief te verspreiden. Of u nu kiest voor een wand-, vloer- of plafondmodel, de binnenunit is veelzijdig inzetbaar. Bovendien is het mogelijk om meerdere binnenunits aan een enkele buitenunit te koppelen.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht/water-warmtepomp is een  duurzame oplossing voor de verwarming van de woning en eventueel voor warm tapwater. Dit systeem bestaat uit twee hoofdonderdelen: een buitenunit die warmte uit de omgevingslucht haalt en een binnenunit die deze warmte doorgeeft aan het verwarmingssysteem.

De buitenunit: De buitenunit zuigt buitenlucht aan en haalt hieruit de nodige warmte, zelfs wanneer de buitentemperatuur laag is. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan een speciaal koudemiddel.

De binnenunit: De binnenunit ontvangt het verwarmde koudemiddel en wisselt deze warmte uit met het verwarmingssysteem in de woning, zoals vloerverwarming, radiatoren of een boilersysteem voor warm tapwater.

Werking: Het hart van de lucht/water-warmtepomp is het koudemiddel, een stof die gemakkelijk warmte opneemt en afgeeft. Wanneer de buitenunit lucht aanzuigt, verwarmt het koudemiddel op en wordt vervolgens naar de binnenunit getransporteerd. Daar geeft het de warmte af aan het verwarmingssysteem van het huis, waarna het koudemiddel weer terugstroomt naar de buitenunit om opnieuw te worden verwarmd.

Hybride Opties: Het is belangrijk om te weten dat de meeste hybride warmtepompen eigenlijk lucht/water-warmtepompen zijn. Deze systemen kunnen naadloos worden geïntegreerd met de bestaande gasverwarming om maximale efficiëntie en energiebesparing te bereiken.

Water/water-warmtepomp

Een water/water-warmtepomp is een hoogwaardige oplossing voor het verwarmen en koelen van gebouwen, die energie haalt uit het natuurlijke grondwater. Dit systeem maakt gebruik van twee geboorde putten: één voor het onttrekken van warmte en de andere voor het terugvoeren van afgekoeld water naar de bodem.

Werking: Deze warmtepomp is uitgerust met een warmtewisselaar die de warmte uit het grondwater haalt. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om een vloeibaar koudemiddel te verwarmen, dat op zijn beurt de warmte naar het verwarmingssysteem brengt.

Vergunningen en kosten: Het is belangrijk dat de boorkosten voor dit type warmtepomp aan de hoge kant kunnen zijn en dat een vergunning vereist is voor het boren naar water. Vanwege de hoge investering is dit type warmtepomp het meest geschikt voor grootschalige toepassingen, zoals clusters van woningen of grote bedrijfsgebouwen, waar de kosten over meerdere units kunnen worden verspreid.

Bodem/water-warmtepomp

Een bodem/water-warmtepomp is een  systeem dat duurzame warmte uit de aardbodem haalt om de woning te verwarmen. Dit type warmtepomp werkt via leidingen die gevuld zijn met een speciale vloeistof. Deze leidingen kunnen op twee manieren worden geïnstalleerd: verticaal diep in de aarde of via een netwerk van horizontale buizen die relatief dicht onder het aardoppervlak liggen. De vloeistof circuleert door deze buizen en neemt de warmte uit de bodem op, die vervolgens door een warmtewisselaar wordt doorgegeven aan het verwarmingssysteem van de woning.

Wat het bodem/watersysteem zo uniek maakt, is niet alleen de hoge efficiëntie maar ook de mogelijkheid om de woning te koelen. Door het omkeren van het proces kan de overtollige warmte uit de woning worden afgevoerd naar de aarde, waardoor het energieverbruik aanzienlijk lager is in vergelijking met conventionele airconditioningssystemen.

Hoewel de investering voor de aankoop en installatie van een bodem/water-warmtepomp relatief hoog zijn, biedt het systeem een uitstekend rendement op de lange termijn. Het is een energie-efficiënte en milieuvriendelijke keuze.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt door warmte uit de buitenlucht, grond of water te onttrekken en deze naar binnen te brengen. Dit gebeurt via een koelmiddel dat door een gesloten circuit loopt. Door de toepassing van een verdamper en een condensor wordt de onttrokken warmte verwerkt naar een bruikbare temperatuur voor verwarming of warm water. Het is een efficiënt systeem dat niet alleen comfort biedt, maar ook bijdraagt aan een duurzame woning.

De warmtepomp onttrekt warmte uit een natuurlijke energiebron zoals de lucht, water of de aardbodem. Afhankelijk van het type warmtepomp, wordt een geschikt ‘opname-element’ gebruikt. Bij lucht-lucht en lucht-water warmtepompen is dit meestal een ventilator die lucht aanzuigt. Bij water-water en bodem-water systemen gaat het om buizen die in het water of de grond zijn geplaatst. Dit is de eerste stap in het efficiënt verplaatsen van warmte-energie van een bron naar de woning.

Een speciale vloeistof, het koelmiddel, circuleert door het systeem en absorbeert de opgenomen warmte. Het koelmiddel wordt door de leidingen van het systeem gepompt en komt in contact met de onttrokken warmte. Het koelmiddel fungeert als ’transportmiddel’ voor de warmte-energie.

Een compressor in het systeem verhoogt de druk van het koelmiddel, waardoor ook de temperatuur stijgt. De compressor werkt in feite als een pomp die het koelmiddel comprimeert. Door de temperatuur van het koelmiddel te verhogen, kan het worden gebruikt om de woning te verwarmen.

De nu verwarmde vloeistof (koelmiddel) passeert een warmtewisselaar, die de warmte overdraagt aan het verwarmingssysteem van de woning. Via de warmtewisselaar stroomt de verwarmde vloeistof langs de waterleidingen van het verwarmingssysteem, waardoor deze opwarmen. Dit is de stap waarbij de verzamelde warmte daadwerkelijk nuttig wordt gebruikt om de woning te verwarmen.

Na het afgeven van de warmte wordt het koelmiddel weer teruggeleid naar het begin van het systeem. Het koelmiddel stroomt terug naar de oorspronkelijke bron om weer opnieuw warmte op te nemen. Hierdoor kan het proces zich herhalen, wat zorgt voor een continue verwarming van de woning.

Wat zeggen onze klanten

warmtepomp aan de woning
Kitty Iding
5 van 5 sterren
Read More
Aantal keren in het hele proces heel vriendelijk en professioneel geholpen. Ze hebben ook goede contacten mbt uitvoering. Wat hier fijn is dat alle contacten via 1 persoon lopen, incl vragen over subsidies en zo. Met verbouwen en verduurzamen heb ik al zoveel partijen te coördineren, dit neemt een deel van die zorg weg.
Ida Gabeler
5 van 5 sterren
Read More
Marck heeft ons op uitstekende wijze informatie gegeven over de mogelijkheden die er zijn om onze woning te verbeteren en zeker ook belangrijk over de subsidiemogelijkheden. Verder zal hij ervoor zorgen dat we benaderd worden door partijen om ons een passend aanbod te doen.
Manu Blok
5 van 5 sterren
Read More
Heel fijn advies, fijn geholpen met een nieuw energiecontract
John Jansen
5 van 5 sterren
Read More
Goeie tips en kennis van zaken over vloer- en bodemisolatie
Lotte scholte Lubberink
5 van 5 sterren
Read More
Duidelijk advies, snelle communicatie.
Marten Van Der Zee
5 van 5 sterren
Read More
Marck weet voortvarend en to the point e wegwijs te maken in de ingewikkelde wereld van verduurzaming.
Charissa Prein
5 van 5 sterren
Read More
Adviseur was erg vriendelijk aan de telefoon, dacht mee en nam de tijd voor het gesprek.
Teun van Breda
5 van 5 sterren
Read More
Fijn en open gesprek gehad over verduurzaming van de woning. Eerlijk en duidelijk antwoord tot besluit. Hartelijk dank voor het adviesgesprek!
BFC Muller
5 van 5 sterren
Read More
Een fijn gesprek gehad met de medewerkers. Kreeg professioneel advies, we konden bellen als we nog vragen hadden. We raden dit bedrijf zeker aan!
Ada Ouwehand
5 van 5 sterren
Read More
De enthousiaste medewerkers van Bureau voor Verduurzaming zijn heel behulpzaam en denken goed met je mee in het maken van een goede keuze voor het isoleren van je woning.
Marianne Hogeman
5 van 5 sterren
Read More
Info gekregen over spouwmuur isolatie en vloerisolatie. Weer iets meer wegwijs geworden in isolatieband. En weet nu ook op welke certificering ik kan letten.
Noortje Kars
5 van 5 sterren
Read More
Leuk contact en oprecht maatwerk. Goed geprijsde offertes ook. Garantie op het werk en er wordt meegedacht in subsidies. Als je je woning wilt isoleren zou ik dit Bureau zeker aanbevelen!
A van Oudvorst
5 van 5 sterren
Read More
Heldere en duidelijke info over verduurzaming. Erg prettige wijze waarop dit werd gegeven. Goede tips. Kortom zeer positief en aan te raden
Wise Westley
5 van 5 sterren
Read More
Ik heb professioneel advies gekregen op een vriendelijke manier. Ze denken met je situatie mee, en leggen je alle opties voor, ook met eventuele subsidies die er voor alle opties zijn.
Sonja Flips
5 van 5 sterren
Read More
Adviesgesprek gehad met Mark Janssen. Mark nam uitgebreid alle mogelijkheden met mij door mbt spouwmuur en vloerisolatie waarna hij direct een keurige offerte mailde. Prima advies, rustige en gezellige toon. Aanrader !
Mark Van kouteren
5 van 5 sterren
Read More
Twee keer telefonisch contact gehad. Ze nemen ruim de tijd, meer dan een uur, om de situatie goed te schetsen en geven vervolgens verschillende ideeën waar je uit kan kiezen. Ik werd afgeraden om de duurdere optie te nemen met een gedegen uitleg daarachter. Vond dat eerlijk en verfrissend. Nu brengen ze mij met de uitvoerders in contact en blijven ze gedurende het hele proces beschikbaar. Zeker de moeite waard we s te luisteren.
Wbi
5 van 5 sterren
Read More
Goede uitleg. Direct volgende dag al inspectie gehad. Ook zeer duidelijke en vriendelijke uitleg. Duidelijke offerte ontvangen. Prima dus.
Ivo Noij
5 van 5 sterren
Read More
Ik ben echt super geholpen, en uitgebreid alles isolatie maatregelen besproken. Deskundig en eerlijk advies van onafhankelijke partij.
Bianca Marco
5 van 5 sterren
Read More
Er wordt echt de tijd genomen voor een persoonlijk maatwerk gesprek. Duidelijke informatie en uitstekende opvolging van de afspraken. De duurzame aanpak (lokaal clusteren van klussen) vind ik daarnaast een bonus!
Houten Dromen
5 van 5 sterren
Read More
Snel contact nadat ik een aanvraag had gedaan. Duidelijke uitleg over welke mogelijkheden er zijn voor isolatie en wat geschikt is voor ons huis. Een week later stond er al iemand op de stoep voor een technisch onderzoek en nog een week later was de vloer geïsoleerd. Wij zijn zeer tevreden.
A. van Driel
5 van 5 sterren
Read More
Mijn aanvraag betrof het onderzoek en eventuele verbetering van de bestaande spouwmuurisolatie van mijn woning. Het telefoongesprek met de adviseur van dit bureau was niet alleen zeer verhelderend maar ook prettig. Zijn objectieve informatie heeft mij echt geholpen bij mijn besluitvorming.
Bertina Jansma
4 van 5 sterren
Read More
Voor zover mogelijk, was er een duidelijke en open houding van de adviseur van BvV. Er werd de tijd genomen om alles door te spreken; ik werd niet met een 10 minuten verkooppraatje 'binnengehaald'. De offerte was prima geprijst tov van andere offertes. Enige wat jammer was, was het uiteindelijke verschil in de 1e- en definitieve offerte. Maar ook dat is uiteindelijk goed en klantvriendelijk opgelost. We hebben er een fijn gevoel aan overgehouden en raden dit bureau zeker aan!
A. Stam
5 van 5 sterren
Read More
Meerdere malen telefonisch contact gehad met isolatieadviseur Marck. Niet de typische telefonische verkoop maar kundig advies, goede uitleg, materiaalkennis en begrijpelijke antwoorden op vragen. Hij is de vaste contactpersoon voor de offertes en reageert snel op vragen per e-mail. Vraagt altijd eerst netjes of het uitkomt, er wordt per sms en telefonisch gecheckt of de inspectieafspraak nog steeds goed uitkomt. Uitvoering van de isolatie vindt plaats door een lokaal bedrijf, Duits Isolatie.
Previous
Next

Investering en rendement

De investeringskosten voor een warmtepomp kunnen variëren tussen de €5.000 en €15.000, afhankelijk van het type en de capaciteit. Het goede nieuws is dat de operationele kosten laag zijn en dat je kunt profiteren van diverse subsidies. Bovendien heeft een warmtepomp een lange levensduur en kan het rendement oplopen tot 300% in optimale omstandigheden. Daarmee is het een van de meest rendabele oplossingen voor woningverduurzaming.

Subsidies en financiering

Er zijn in Nederland diverse subsidieregelingen om de aanschaf van een warmtepomp financieel aantrekkelijker te maken. De bekendste is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), die een aanzienlijk deel van de kosten kan dekken. Sommige gemeentes bieden aanvullende subsidies of leningen met lage rente. Door gebruik te maken van deze financiële middelen wordt de overstap naar een warmtepomp een nog meer haalbare en aantrekkelijke optie voor woningeigenaren.

Advies voor een warmtepomp

Ben je op zoek naar een duurzame oplossing voor de energiebehoefte van de woning? Overweeg dan om een warmtepomp te installeren! Maar hoe weet je of de isolatie goed genoeg is en welke type warmtepomp het beste bij jouw specifieke situatie past?

Onze ervaren adviseurs kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste soort warmtepomp. Daarnaast kunnen zij je informeren over de beschikbare subsidies en financiële voordelen.

Neem contact met ons op voor advies over warmtepompen. Wij helpen je graag verder bij het realiseren van duurzaam verwarmen van de woning.

Bureau voor Verduurzamen
4.7 88 Google beoordelingen