Persoonlijk en onafhankelijk advies
Offerte op maat
Ondersteuning bij de uitvoering

Bodemisolatie

Bij bodemisolatie komt er op de bodem van de kruipruimte een isolatie laag te liggen. De isolatie laag voorkomt dat er kou de woning in kan trekken. Het rendement en de isolatiewaarde ligt bij bodemisolatie een stuk lager dan bij vloerisolatie

Doe de verduurzamingscheck

Bereken binnen 1 minuut hoeveel jij kunt besparen door je huis te verduurzamen.

Overzicht

Isoleren van de bodem

Het woord bodemisolatie verraadt het eigenlijk al een beetje: isolatie dat aangebracht wordt op de grond van de kruipruimte. Meestal zijn dat piepschuim bolletjes. Via het kruipluik gaat de monteur met apparatuur in de kruipruimte in. Door middel van blaasapparatuur wordt er een dikke laag isolatie op de bodem gespoten. Het materiaal ligt los op de grond.

Verschil tussen vloer- en bodemisolatie?

Bij het isoleren van de bodem wordt het materiaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Het grote verschil met vloerisolatie is dat het materiaal daar onder de vloer wordt aangebracht. De manier van isoleren werkt doordat in een kleine kruipruimte het materiaal op de bodem ervoor zorgt dat er geen optrekkende vocht/ tocht in de woning trekt.

In de meeste woningen waarbij bodemisolatie is toegepast worden er EPS parels geblazen op de bodem van de kruipruimte. Dit zijn kleine bolletjes piepschuim met een grafieten coating.

Is de kruipruimte geschikt voor bodemisolatie?

Wanneer vloerisolatie geen mogelijkheid adviseren wij om te gaan voor bodemisolatie. Als de kruipruimte 50 cm of lager is dan is deze geschikt om materiaal op de bodem te blazen. De dikte van de isolatie laag is in de meeste gevallen rond de 20 cm. Als de hoogte van de kruipruimte minder is dan 30 cm dan is bodemisolatie niet mogelijk doordat er te weinig ruimte is om het juiste rendement te behalen.

Hoe wordt bodemisolatie aangebracht?

Met een slang worden de EPS parels in de kruipruimte gespoten. In de meeste gevallen kun je dat via het kruipluik doen. Er wordt een isolatielaag gemaakt van rond de 20 cm op de bodem. In de gehele kruipruimte wordt het materiaal geblazen. Zijn er meerdere compartimenten aanwezig, dan is het geen probleem om deze toegankelijk te maken en ook deze te voorzien van isolatie materiaal. Zo geniet in de gehele woning van een hoger comfort.

vloerisolatie-parels

Wat is de beste optie voor bodemisolatie?

Er zijn meerder mogelijkheden om de bodem te isoleren. Als je kijkt naar rendement en kwaliteit dan adviseren wij in de meeste situaties de EPS parels. Om tot het juiste advies te komen zijn een aantal aspecten belangrijk zoals: de hoogte, de bereikbaarheid en vochtgehalte in de kruipruimte. Voor de mogelijkheden voor jouw situatie kun je advies aanvragen en in contact komen met een van onze adviseurs!

Isoleren bodem kruipruimte

Is je kruipruimte lager dan 50 cm dan is er de mogelijkheid om de bodem van de kruipruimte is te isoleren? Het isoleren van de bodem lever minder rendement op dan isolatie aan de onderzijde van de vloer. Maar daarmee bespaar je wel minder energie dan wanneer je de onderkant van de vloer isoleert. Daarom adviseren wij alleen voor bodemisolatie te kiezen als vloerisolatie écht niet mogelijk is.

Heeft bodemisolatie ook nadelen?

Het grootste nadeel van bodemisolatie is dat het een stuk minder rendement oplevert dan vloerisolatie. De onder vloer van het woongedeelte staat zijn warmte af voor de kruipruimte. Dit resulteert een verlies en hogere stookkosten om de woonruimte te verwarmen. Wij adviseren daarom ook altijd om voor vloerisolatie te kiezen zijn warmte afstaat aan de gehele ruimte onder de vloer.

Subsidie bodemisolatie

Voor het isoleren van de woning zijn er subsidies beschikbaar. Vanuit de overheid is er een landelijke subsidie vrijgegeven. Voor bodemisolatie krijg je hierbij €6 per m² terug.

  • Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, kan je ongeveer 30% terugkrijgen op de totale investering.
  • De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Alleen met door het laten uitvoeren van gecertificeerde installateurs kun je aanspraak maken op de subsidie.
  • Voor 2 maatregelen kun je bijvoorbeeld bodemisolatie combineren met spouwmuurisolatie of dakisolatie.

Wat is het rendement van bodemisolatie?

Het rendement van kan uitgedrukt worden in het besparen op het gasverbruik en met als gevolg de financiële besparing. Bij bodemisolatie is het rendement is al snel 10 -15% besparing op het gasverbruik per jaar. Het grootste voordeel van het isoleren van de bodem is het voorkomen van warmteverlies uit de woonruimte. Hiermee behoudt je een constantere tempratuur in de woning.

Wat is de terugverdientijd van bodemisolatie?

De terugverdientijd geeft aan in welke periode de totale investering is terugverdiend door de besparing op het gasverbruik en de energierekening. Bij bodemisolatie ligt de gemiddelde terugverdientijd op 6 tot 7 jaar.

Installatie door specialisten

Bureau voor Verduurzamen heeft partners over heel Nederland. Wij selecteren de beste partner om in uw regio de werkzaamheden uit te voeren. Samen met onze partners kunnen wij u advies op maat aanbieden. Hiermee gaan wij kijken naar wat de opbrengsten zijn, de totale investering, de terugverdienperiode en welke extra mogelijkheden er allemaal zijn.

Insula_Keurmerk
SKG-IKOB-logo

Twijfelt u nog?

Wij helpen u graag verder. Maak een afspraak voor een adviesgesprek met onze adviseur.
Bureau voor Verduurzamen
4.7 88 Google beoordelingen