Persoonlijk en onafhankelijk advies
Offerte op maat
Ondersteuning bij de uitvoering

Stappenplan aardgasvrij wonen

Nederland heeft als streven om in 2050 aardgasvrij te zijn. Alle bestaande woningen en nieuwbouw moeten de warmte opwekken zonder het gebruik van aardgas. De grootste groep bestaande woningen koken en verwarmen vaak nog op gas. Deze woningen zullen dan ook de stap moeten zetten om van het gas van te gaan. Dit kan in een keer door alle maatregelen door te voeren of stap voor stap klaar gemaakt worden om van het gas af te kunnen. Zo zijn maatregelen als isolatie en een warmtepomp ingrijpende maatregelen en is het koken op een elektrische variant, zoals een inductie kookplaat vrij eenvoudig. Onderstaande stappen kun je het beste zetten om het meeste rendement te behalen en de energierekening omlaag te brengen.

Isolatie-spouwmuur

Stap 1: Voldoet de isolatie aan de standaard

Wat is de huidige staat van isolatie in de woning? Woningeigenaren zijn niet altijd volledig op de hoogte wat de kwaliteit van de aanwezig isolatie is van de woning. Controleer de isolatie in je dak, buitenmuren en de vloer van de begane grond (kruipruimte). Ook is het glas een belangrijke maatregel voor isolatie in de woning en het soort glas in de ramen. Is jouw huis vanaf 1991 of later gebouwd? Dan is de staat van de isolatie redelijk en goed om van het gas af te gaan. Je kunt dit nog verbeteren naar goede isolatie alleen dan zijn de investeringen groot en het rendement een stuk lager dan wanneer je de stap zet van slechte isolatie naar redelijke isolatie.

Dichten van naden en kieren

Tocht door de woning kan overal vandaan komen. Onder de deuren door, bij het kozijn en het glas of door kieren in de houtenvloer. Het gevolg van deze kieren in het huis is onnodig energieverbruik. Je kunt dit voorkomen door simpel gezegd alle naden en kieren te dichten waar mogelijk. Het grote voordeel is dat alle energie die je opwekt niet onnodig verliest. Naast het energieverlies blijft het comfortabel in huis.

Wat zeggen onze klanten

Kitty Iding
5 van 5 sterren
Read More
Aantal keren in het hele proces heel vriendelijk en professioneel geholpen. Ze hebben ook goede contacten mbt uitvoering. Wat hier fijn is dat alle contacten via 1 persoon lopen, incl vragen over subsidies en zo. Met verbouwen en verduurzamen heb ik al zoveel partijen te coördineren, dit neemt een deel van die zorg weg.
Ida Gabeler
5 van 5 sterren
Read More
Marck heeft ons op uitstekende wijze informatie gegeven over de mogelijkheden die er zijn om onze woning te verbeteren en zeker ook belangrijk over de subsidiemogelijkheden. Verder zal hij ervoor zorgen dat we benaderd worden door partijen om ons een passend aanbod te doen.
Manu Blok
5 van 5 sterren
Read More
Heel fijn advies, fijn geholpen met een nieuw energiecontract
John Jansen
5 van 5 sterren
Read More
Goeie tips en kennis van zaken over vloer- en bodemisolatie
Lotte scholte Lubberink
5 van 5 sterren
Read More
Duidelijk advies, snelle communicatie.
Marten Van Der Zee
5 van 5 sterren
Read More
Marck weet voortvarend en to the point e wegwijs te maken in de ingewikkelde wereld van verduurzaming.
Charissa Prein
5 van 5 sterren
Read More
Adviseur was erg vriendelijk aan de telefoon, dacht mee en nam de tijd voor het gesprek.
Teun van Breda
5 van 5 sterren
Read More
Fijn en open gesprek gehad over verduurzaming van de woning. Eerlijk en duidelijk antwoord tot besluit. Hartelijk dank voor het adviesgesprek!
BFC Muller
5 van 5 sterren
Read More
Een fijn gesprek gehad met de medewerkers. Kreeg professioneel advies, we konden bellen als we nog vragen hadden. We raden dit bedrijf zeker aan!
Ada Ouwehand
5 van 5 sterren
Read More
De enthousiaste medewerkers van Bureau voor Verduurzaming zijn heel behulpzaam en denken goed met je mee in het maken van een goede keuze voor het isoleren van je woning.
Marianne Hogeman
5 van 5 sterren
Read More
Info gekregen over spouwmuur isolatie en vloerisolatie. Weer iets meer wegwijs geworden in isolatieband. En weet nu ook op welke certificering ik kan letten.
Noortje Kars
5 van 5 sterren
Read More
Leuk contact en oprecht maatwerk. Goed geprijsde offertes ook. Garantie op het werk en er wordt meegedacht in subsidies. Als je je woning wilt isoleren zou ik dit Bureau zeker aanbevelen!
A van Oudvorst
5 van 5 sterren
Read More
Heldere en duidelijke info over verduurzaming. Erg prettige wijze waarop dit werd gegeven. Goede tips. Kortom zeer positief en aan te raden
Wise Westley
5 van 5 sterren
Read More
Ik heb professioneel advies gekregen op een vriendelijke manier. Ze denken met je situatie mee, en leggen je alle opties voor, ook met eventuele subsidies die er voor alle opties zijn.
Sonja Flips
5 van 5 sterren
Read More
Adviesgesprek gehad met Mark Janssen. Mark nam uitgebreid alle mogelijkheden met mij door mbt spouwmuur en vloerisolatie waarna hij direct een keurige offerte mailde. Prima advies, rustige en gezellige toon. Aanrader !
Mark Van kouteren
5 van 5 sterren
Read More
Twee keer telefonisch contact gehad. Ze nemen ruim de tijd, meer dan een uur, om de situatie goed te schetsen en geven vervolgens verschillende ideeën waar je uit kan kiezen. Ik werd afgeraden om de duurdere optie te nemen met een gedegen uitleg daarachter. Vond dat eerlijk en verfrissend. Nu brengen ze mij met de uitvoerders in contact en blijven ze gedurende het hele proces beschikbaar. Zeker de moeite waard we s te luisteren.
Wbi
5 van 5 sterren
Read More
Goede uitleg. Direct volgende dag al inspectie gehad. Ook zeer duidelijke en vriendelijke uitleg. Duidelijke offerte ontvangen. Prima dus.
Ivo Noij
5 van 5 sterren
Read More
Ik ben echt super geholpen, en uitgebreid alles isolatie maatregelen besproken. Deskundig en eerlijk advies van onafhankelijke partij.
Bianca Marco
5 van 5 sterren
Read More
Er wordt echt de tijd genomen voor een persoonlijk maatwerk gesprek. Duidelijke informatie en uitstekende opvolging van de afspraken. De duurzame aanpak (lokaal clusteren van klussen) vind ik daarnaast een bonus!
Houten Dromen
5 van 5 sterren
Read More
Snel contact nadat ik een aanvraag had gedaan. Duidelijke uitleg over welke mogelijkheden er zijn voor isolatie en wat geschikt is voor ons huis. Een week later stond er al iemand op de stoep voor een technisch onderzoek en nog een week later was de vloer geïsoleerd. Wij zijn zeer tevreden.
A. van Driel
5 van 5 sterren
Read More
Mijn aanvraag betrof het onderzoek en eventuele verbetering van de bestaande spouwmuurisolatie van mijn woning. Het telefoongesprek met de adviseur van dit bureau was niet alleen zeer verhelderend maar ook prettig. Zijn objectieve informatie heeft mij echt geholpen bij mijn besluitvorming.
Bertina Jansma
4 van 5 sterren
Read More
Voor zover mogelijk, was er een duidelijke en open houding van de adviseur van BvV. Er werd de tijd genomen om alles door te spreken; ik werd niet met een 10 minuten verkooppraatje 'binnengehaald'. De offerte was prima geprijst tov van andere offertes. Enige wat jammer was, was het uiteindelijke verschil in de 1e- en definitieve offerte. Maar ook dat is uiteindelijk goed en klantvriendelijk opgelost. We hebben er een fijn gevoel aan overgehouden en raden dit bureau zeker aan!
A. Stam
5 van 5 sterren
Read More
Meerdere malen telefonisch contact gehad met isolatieadviseur Marck. Niet de typische telefonische verkoop maar kundig advies, goede uitleg, materiaalkennis en begrijpelijke antwoorden op vragen. Hij is de vaste contactpersoon voor de offertes en reageert snel op vragen per e-mail. Vraagt altijd eerst netjes of het uitkomt, er wordt per sms en telefonisch gecheckt of de inspectieafspraak nog steeds goed uitkomt. Uitvoering van de isolatie vindt plaats door een lokaal bedrijf, Duits Isolatie.
Previous
Next
Ventilatie-systeem

Stap 2 Hoe ventileer je de woning

De kwaliteit van de lucht in huis is belangrijk. Een continu stroom van verse lucht zorgt voor optimaal klimaat in de woning. Er slimme manieren om je huis goed en energiezuinig te ventileren. Bijvoorbeeld een ventilatie systeem dat vraag gestuurd de woning ventileert en de binnenkomende lucht alvast voorverwarmt. Een struikelblok voor veel woningeigenaren is de tocht die komt kijken bij het ventileren door het openstaan van de roosters.

Met slim ventileren krijg je niet alleen de frisse lucht maar behoudt je ook het comfort in de woning. Tocht dat door de woning trekt wil je minimaliseren, zodat je daar geen last van krijgt. De tocht komt binnen via naden en kieren, of door de rooster. Een aardgasvrij huis dat verwarmd door middel van een warmtepomp verbruikt veel stroom om het verlies door slechte ventilatie te compenseren. Je krijgt de tempratuur niet constant en aangenaam. Goede ventilatie is dus noodzakelijk voor gezonde lucht in huis

Tip: Eigen energie opwekken met zonnepanelen

Naast het aardgasvrij maken van de woning zijn er natuurlijk ook andere oplossingen om je woning energiezuiniger te maken. Zo ook het plaatsen van zonnepanelen. Hiermee wek je je eigen energie op. Het aardgasvrij verwarmen van de woning gaat in veel gevallen door middel van een warmtepomp. Een volledige variant van de warmtepomp draait volledig op stroom (kWh). Het verbruik is hiervan ook relatief groot. Met het gebruiken van zonnepanelen kun je dit verbruik compenseren. Het aantal panelen is dus afhankelijk van wat je huidige verbruik is en het toekomstige verbruik.

Radiator

Stap 3 Aanpassen radiatoren

Als je de woning gaat verwarmen op een duurzame manier door middel van een warmtepomp of via het warmtenet. Als de radiatoren niet geschikt zijn voor het verwarmen met een lage tempratuur dan krijgen deze de ruimtes niet warm genoeg. Je kunt dit oplossen door de radiatoren te vervangen door LTW radiatoren of vloerverwarming aan te leggen. Je kunt ook testen of het huidige systeem goed genoeg is. Zet in een koude winterperiode de temperatuur van je cv-ketel op 50 graden en voel of je woning aangenaam warm wordt. Het is belangrijk dat de tempratuur constant blijft en het relatief snel warm wordt in de woning.

Van het koken op gas naar elektrisch koken

Een van de laatste stappen is het overgaan op elektrisch koken. De huidige gaspitten en aansluiting wordt vervangen door bijvoorbeeld een inductieplaat. Het verbruik is relatief laag met het koken op gas. Daarom is elektrisch koken een van de laatste stappen. Het advies is om de stap te zetten om elektrisch te koken wanneer je bijvoorbeeld de hele keuken gaat vervangen.

Inductie
warmtepomp

Stap 4 Duurzaam verwarmen ​

Met het doorvoeren van de juiste isolatie maatregelen is je huis goed geïsoleerd en met het controleren/ vervangen van de radiatoren verder klaar voor aardgasvrij wonen. De volgende stap daarin is het vervangen van het huidige systeem om het huis te verwarmen. In veel gevallen gebeurd dit via een cv-ketel, deze kan je bijvoorbeeld vervangen door een warmtepomp.

Warmtepomp

Voor het verwarmen van de woning kun je overstappen op een warmtepomp, Dit kan een eigen volledig elektrische warmtepomp zijn of een tussenstap namelijk een hybride warmtepomp. Deze kun elektrische warmtepomp kun je combineren met een zonneboiler voor het warme water of een douche met warmteterugwinning kan een goede aanvulling zijn.

Warmtenet

Komt er een warmtenet in jouw wijk dan is een warmtepomp niet meer nodig. Een warmtenet ook wel stadsverwarming of blokverwarming is de installatie centraal geregeld ergens in de omgeving. Via een netwerk van buizen stroomt dan het warme water in de woning. Een voordeel hierbij is dat wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van een lage tempratuur de radiatoren niet hoeft aan te passen.

Advies voor gasvrij wonen

We kunnen begrijpen dat het lastig is om een concreet plan te maken voor het gasvrij wonen. Onze adviseur kunnen je hierbij helpen. Door een onafhankelijk advies en concrete richtoffertes heb je inzichtelijk wat de mogelijkheden zijn voor aardgasvrij wonen. Kom direct in contact met een van onze energieadviseurs.

Bureau voor Verduurzamen
4.7 88 Google beoordelingen