Vloerisolatie

Vloerisolatie is een extra laag isolatie die onder uw vloer wordt aangebracht. In de meeste gevallen gaat het hier om opgespoten isolatieschuim of Tonzon. Door deze laag isolatie blijft koude lucht onder uw woning en komt deze niet tussen de spleten van uw vloer naar boven. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in huis stabieler is en houdt uw huis lekker warm en koel in de zomer.

vloerisolatie

De voordelen van vloerisolatie

Vloerisolatie levert voornamelijk een bijdrage aan uw wooncomfort. De vloer zal minder koud aanvoelen dan eerst, waardoor het veel prettiger is om lekker met blote voeten thuis rond te lopen. Natuurlijk is dat niet het enige voordeel. Zo bespaart u maandelijks op uw energierekening en wordt uw woning meer waard. u profiteert dus van:

  • Een warmere vloer
  • Besparing op de energierekening
  • Hogere waarde van uw woning
  • Snel geplaatst
Vrijblijvend Advies Aanvragen

Is vloerisolatie mogelijk in mijn woning?

Voor het isoleren van de onder vloer is een vereiste dat de kruipruimte toegankelijk is en dat de kruipruimte voldoet aan een bepaalde hoogte. Wanneer de kruipruimte toegankelijk is kunt u kiezen om de onderkant van de vloer te isoleren of op de bodem van de kruipruimte.

Geen kruipruimte aanwezig?

Over het algemeen hebben woningen met een bouwjaar voor 1930 geen kruipruimte. Hierdoor is het niet mogelijk om de vloer te isoleren via de kruipruimte. Er zijn andere oplossingen in dit geval, alleen zijn deze vormen van isolatie vaak duur.

Kruipruimte lager dan 40 cm

Met deze hoogte is het niet mogelijk om de onderzijde van de vloer te isoleren. Wanneer er te weinig ruimte is in de kruipruimte zijn er meerdere mogelijkheden om toch te kunnen isoleren:

  1. Met het uitgraven van de kruipruimte kan er een voldoende hoogte gecreëerd worden.
  2. Bodemisolatie is ook mogelijk in de kruipruimte. Hierbij wordt door middel van bijvoorbeeld parels de kruipruimte opgevuld.

Kruipruimte van 40 cm of hoger

De kruipruimte is in dit geval ruim genoeg voor isolateurs om te isoleren. Hierdoor kan de onderkant van vloer geïsoleerd worden. De isolatiewaarde (De RC-waarde) is hoger dan bij bodemisolatie, met vloerisolatie behaald u dus het maximale rendement

Extra voordelig de vloer isoleren met subsidie

Vanuit de overheid is er extra subsidie beschikbaar gesteld voor woningisolatie. Daarom is het nu het juiste moment om te beginnen met isoleren van de woning. Bent u benieuwd wat isolatie en/of subsidie voor uw situatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie?

Het verschil is dat bij vloerisolatie de onderkant van de begane grond vloer wordt geïsoleerd en bij bodemisolatie de bodem van de kruipruimte.

De onderkant van de vloer isoleren

Bij vloerisolatie wordt via de kruipruimte isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Door deze isolatielaag aan de onderkant van de vloer kan er geen kou vanuit de kruipruimte in de vloer trekken. Het heeft een grote impact op de wooncomfort en gaat u besparen op het gasverbruik.

Bodem van kruipruimte isoleren

Het isoleren van de bodem in de kruipruimte is de oplossing voor vocht- en schimmelproblemen onder uw vloer. Doordat er niet genoeg ruimte is voor de isolateur gaat deze door middel van een slang de bodem in kruipruimte opvullen. Hierdoor is er geen mogelijkheid voor eventuele optrekkend vocht of schimmelvorming. Dit komt doordat deze vocht laag onder het materiaal blijft en niet de onderkant van de vloer kan aantasten. Bodemisolatie is goedkoper dan vloerisolatie alleen is het minder effectief.

Wanneer u precies wilt weten of vloerisolatie aangebracht kan worden en op welke manier raden wij aan contact op te nemen om de beste keuze te maken voor uw situatie. 

Vrijblijvend Advies Aanvragen

Wat kost vloerisolatie?

De kosten van vloerisolatie hangen af van het gekozen isolatiemateriaal en het te isoleren vloeroppervlak. Het is een investering waarmee u het wooncomfort verhoogd en gaat besparen op de energierekening. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor vloerisolatie ligt tussen de €20 en €25.

Type woningVloeroppervlaktekosten
Hoekwoning65 m²€1950
Tussenwoning45 m²€1350
Vrijstaande woning90 m²€2700

De opbrengsten van vloerisolatie

Vloerisolatie levert weliswaar een lagere besparing op dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, het betaalt zichzelf alsnog snel terug. Gemiddeld is vloerisolatie binnen 10 jaar terugverdiend. De exacte opbrengsten hanger echter af van de grootte van uw woning. Naast een besparing op de kosten, stookt u ook minder gas door de vermindering van het warmte verlies. Het rendement is al snel 10-20% per jaar

Type woningGasbesparing per jaarBesparing per jaarCO² vermindering
Hoekwoning390 m³€ 295730 kg
Tussenwoning270 m³€ 205510 kg
Vrijstaande woning540 m³€ 8201020 kg
*in deze berekening is een gemiddelde gasprijs van €0,76 per m3 aangehouden.
Vrijblijvend Advies Aanvragen

Welke materialen zijn er mogelijk?

Er zijn verschillende materialen voor het isoleren van vloeren op de markt. Vaak is vloerisolatie met schuim de beste oplossing naast de thermokussens. Door te isoleren met milieuvriendelijke schuim weet u namelijk zeker dat alle kleine kiertjes onder uw vloer netjes gedicht worden:

Isoleren met milieuvriendelijke schuim

Door de onderzijde van uw vloer te laten voorzien van Isofekt®Premium Green isolatieschuim, wordt de woning luchtdicht en thermische afgescheiden van de kruipruimte. Hierdoor heeft koude en vochtige lucht in de kruipruimte en/ of radon uit de bodem geen kans meer de woning in te trekken en stijgt uw wooncomfort. Dit schuim bevat geen schadelijke gassen zoals (H)CFK’s of HFK’s. Daarnaast zult u merken dat u minder hard hoeft te stoken en het binnenklimaat beter beheersbaar is, waardoor uw energierekening omlaag gaat.

Onze adviseurs zijn productonafhankelijk en denken graag met u mee om te kijken welk materiaal bij uw woning past. Door telefonisch advies aan te vragen neemt u samen met de adviseur de situatie door en krijgt u de beste oplossing.

Isoleren met Thermokussen (TonZon)

Met de techniek van TonZon, als het ware een flexibele thermosfles, kan er met minder ruimteverlies een hoge isolatiewaarde bereikt worden. Vloeren met Tonzon isolatie warmen snel op en koelen veel langzamer af dan een niet geïsoleerde vloer. Thermokussens kunnen goed tegen vocht en hebben geen last van schimmel. Door de onderzijde van uw vloer te laten voorzien van Tonzon isolatie, wordt de vloer afgesloten van de kruipruimte.

Vrijblijvend Advies Aanvragen

Ventileren van de kruipruimte

Het ventileren van de kruipruimte is heel belangrijk. Zonder ventilatie kunnen er gassen ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan. Onze partners zorgen bij het isoleren ervoor dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert en dat er geen vochtproblemen ontstaan in de kruipruimte.

ventileren-kruipruimte

Welke soort vloerisolatie past het beste in mijn woning?

Het beste advies voor vloerisolatie krijgt u tijdens een telefonisch adviesgesprek met één van onze adviseurs. Onze adviseur kan u dan precies vertellen wat de mogelijkheden zijn, u krijgt een schatting van de verwachte investering en een indicatie van wat u gaat besparen op de energierekening.

Vraag uw telefonisch adviesgesprek aan

Benieuwd naar de mogelijkheden van (vloer)isolatie in uw woning? Of graag advies ontvangen over andere verduurzamende mogelijkheden? Onze adviseurs helpen u graag. Bel nu of vul het formulier in en wij nemen helpen u vrijblijvend.

  • Persoonsgegevens

  • Adresgegevens