Vloerisolatie

Vloerisolatie is een extra laag isolatie die onder de vloer wordt aangebracht. Door deze laag isolatie blijft koude lucht onder de woning en komt deze niet tussen de spleten van de vloer naar boven. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in huis stabieler is en het lekker warm is in de winter en koel in de zomer.

vloerisolatie

Is mijn woning geschikt voor vloerisolatie?

Een van de beste manieren van isoleren is aan de onderkant van je vloer. Hiervan is van belang dat er genoeg ruimte is in de kruipruimte. De hoogte dat beschikbaar en de situatie in de kruipruimte maakt het advies voor een isolatiemateriaal. Na dat er duidelijkheid is van de hoogte, type ondergrond en of er sprake is van grondwater kan er een keuze gemaakt worden voor de manier van isoleren.

Onderkant van de vloer isoleren

Is er in de kruipruimte meer dan 50 cm ruimte? Dan is de beste isolatieoplossing het isoleren van de ondervloer. Het aanbrengen van het juiste materiaal met een Rc-waarde, isolatiewaarde, tussen 3,5 en 5 zorgt voor de juiste besparing op de energierekening en rendement. Ook in combinatie met vloerverwarming is vloerisolatie aan de onderkant van vloer een goede keuze. De warmte blijft in de leefruimte aanwezig en trekt niet naar de kruipruimte. Wanneer je de spouwmuur nog niet hebt geïsoleerd is dit zeker aan te raden. Hiermee verminder je warmteverlies langs alle funderingsranden.

Isoleren bodem kruipruimte

Is je kruipruimte lager dan 50 cm dan is is er de mogelijkheid om de bodem van de kruipruimte is te isoleren? Het isoleren van van de bodem lever minder rendement op dan isolatie aan de onderzijde van de vloer. Maar daarmee bespaar je wel minder energie dan wanneer je de onderkant van de vloer isoleert. Daarom adviseren wij alleen voor bodemisolatie te kiezen als vloerisolatie écht niet mogelijk is.

Materialen vloerisolatie

Er zijn veel verschillende materialen om de kruipruimte te isoleren. De keuze van het materiaal hangt af van onder andere de mogelijkheden in de kruipruimte. Beschikbare ruimte, vochtgehalte en moet het materiaal daar tegen kunnen, type ondervloer (plafond van de kruipruimte). De keuze voor een materiaal is dus een samenhang van de situatie en de wensen van jou als bewoner. Daarnaast is het van belang dat er de juiste isolatiewaarde behaald wordt met de dikte van het materiaal. Voor de vloer is dat minstens Rd 3,5.

Ondervloer isoleren met spuitschuim

Het grootste voordeel van het isoleren met de gespoten schuim is de naadloze afdichting van de ondervloer? Het schuim is een isolatieschuim dat ter aan de onderkant van de vloer wordt aangebracht. Met de geslotencellig maar damp-open structuur ‘ademt’ het materiaal. Vocht uit de kruipruimte kan met deze manier van isoleren niet in de bovenverdieping trekken. De warmte in de woning kan op deze manier ook niet in de kruipruimte trekken. Wanneer er vloerverwarming aanwezig is, straalt de warmte direct naar boven. Na het isoleren van merk je direct verschil. Geen warmteverlies meer en de vloer voelt direct een stuk warmer aan.

  • Gemiddelde prijs: € 35 – €55 per m² (excl. btw)
  • Standaard isolatiewaarde -> RD-waarde 3,5
  • Meespuiten van funderingen 30 cm naar beneden
  • Naad- en kierdichting

Ondervloer isoleren met reflecterende folie

De reflecterende folie is een aluminiumfolie dat wordt aangebracht met verschillende luchtkamers. In de gehele kruipruimte komen deze luchtkamers. Deze zijn gevuld met stilstaande lucht en in combinatie met het reflecterende effect ontstaat een isolerende werking. Wanneer het materiaal is aangebracht zorgt dit ervoor dat de warmte die door bovenvloer naar beneden komt niet verder in de kruipruimte verdwijnt. Voor het aanbrengen van de folie dient de kruipruimte een minimale hoogte van 50 centimeter te hebben. Daarnaast is het van belang dat er in de gehele ruimte een beperkt aantal leidingen aanwezig zijn om een naadloze isolatie te garanderen.

  • Gemiddelde prijs: € 35 – €55 per m² (excl. btw)
  • Vochtwerend, indien goed aangebracht
  • Beter dan gemiddelde milieuscore
  • Goede isolatiewaarde

Wat kost vloerisolatie?

De kosten van vloerisolatie hangen af van het gekozen isolatiemateriaal en het te isoleren vloeroppervlak. Het is een investering waarmee je het wooncomfort verhoogd en gaat besparen op de energierekening. Vloerisolatie levert weliswaar een lagere besparing op dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, het betaalt zichzelf alsnog snel terug. Gemiddeld is vloerisolatie binnen 10 jaar terugverdiend. De exacte opbrengsten hanger echter af van de grootte van uw woning. Naast een besparing op de kosten, stook je ook minder gas door de vermindering van het warmte verlies. Het rendement is al snel 10-20% per jaar

Type woningVloeroppervlaktekostenSubsidieBesparing
Hoekwoning65 m²€2860€715€429
Tussenwoning45 m²€1980€495€297
Vrijstaande woning90 m²€3960€990€594
Vrijblijvend Advies Aanvragen

Ventileren van de kruipruimte

Het ventileren van de kruipruimte is heel belangrijk. Zonder ventilatie kunnen er gassen ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan. Onze partners zorgen bij het isoleren ervoor dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert en dat er geen vochtproblemen ontstaan in de kruipruimte.

ventileren-kruipruimte

Vraag uw telefonisch adviesgesprek aan

Benieuwd naar de mogelijkheden van (vloer)isolatie in de woning? Of graag advies ontvangen over andere verduurzamende mogelijkheden? Onze adviseurs helpen je graag. Bel nu of vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  • Persoonsgegevens

  • Adresgegevens