Dubbel glas, HR++ glas en triple glas

Waar veel woningen vaak al goed geïsoleerd zijn vergeten velen het belang van dubbelglas en HR glas (hoogrendementsglas). Want ook al is uw muur nog zo goed geïsoleerd, zonder het juiste glas in uw ramen verdwijnt alsnog veel warmte onnodig uit uw woning. Bij Bureau voor Verduurzaming weten we veel van deze glassoorten en vertellen wij u graag meer.

Enkel of dubbel glas laten vervangen

Is er in de woning nog standaard enkel glas aanwezig? Dat de isolatiewaarde der mate laag en voldoet niet meer dan de huidige standaard. Ook bij oud dubbel glas, ook wel thermopane, is te vervangen door HR++ glas of triple glas. Het levert niet alleen meer comfort in de woning maar bespaart daarmee ook veel energie. Het geeft een aangenaam gevoel in de woning.

Wat is HR glas?

Hoogrendementsglas (ook wel HR++ glas genoemd) is feitelijk niets anders dan dubbel glas met een extra isolatielaag tussen de twee glasplaten. Hierdoor wordt er, de naam zegt het al, net wat meer rendement behaald uit het glas. Deze tussenlaag is gevuld met een isolerende gas (argon). In tegenstelling tot oud dubbel glas waar de laag is gevuld met lucht. De isolatiewaarde is immers een stuk hoger en dit zult u merken in uw portemonnee. Overigens zijn er verschillende varianten hierop zoals HR+, HR++ en HR+++ glas. Het principe van deze glassoorten blijft hetzelfde maar de isolatiecoating en soms het aantal lagen glas verschillen. Hierbij is HR+++ glas het dikst, dit maakt gebruik van drie lagen glas en een coating.

Waarom dubbelglas of HR glas?

Enkel glas is simpelweg niet meer van deze tijd. Het is niet voor niets dat nieuwbouwwoningen verplicht altijd voorzien worden van dubbelglas. Een glazen plaat is vrij koud en simpelweg niet ontworpen om warmte binnen te houden, maar vooral met als doel om wind en regen tegen te houden. Dubbelglas en HR glas zijn beide simpelweg een stuk effectiever in het binnenhouden van warme lucht. U moet weliswaar investeren maar u verdient uw investering vanzelf terug. De voordelen op een rijtje:

  • Warmere woning (stabielere temperatuur)
  • Lagere energierekening
  • Verdient zichzelf terug
  • Hoger energielabel: uw woning permanent meer waard

Wat levert HR glas op?

Op basis van de gemiddelde woning kunt u de volgende besparingen verwachten wanneer u enkel glas vervangt door een modernere glassoort:

U-waardeEnergiebesparing t.o.v. enkel glas
HR1,7 – 2,0€ 180 per jaar
HR+1,3-1,6€ 220 per jaar
HR++1,2€ 260 per jaar
HR+++0,5 – 0,9€ 280 per jaar

De U waarde (zoals weergegeven in de tabel) geeft de isolatiewaarde van het glas aan. Kort gezegd: des te lager de U-waarde des te beter. Natuurlijk hangt bovenstaande ook af van het aantal ramen dat u laat vervangen, oppervlak daarvan en andere factoren. Voor een exacte berekening raden wij aan een expert te raadplegen. Dit kan via onderstaande knop.

Subsidies en leningen

Er is een landelijke subsidieregeling voor isolatie. Wanneer u het glas laat vervangen in de woning en ook nog een ander deel van de woning isoleert, is het mogelijk om vanuit de overheid subsidie te ontvangen. Combineer bijvoorbeeld HR++ glas spouwmuur, vloer of dakisolatie. Ook goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om de investering te financieren. Dit kan door middel van het hypotheek bedrag te verhogen voor het toepassen van verduurzamende maatregelen of een energiebespaarlening. Bekijk hier meer informatie over financieringsmogelijkheden.

Dubbel glas of HR++ glas laten installeren?

De installatie van dubbelglas of HR glas door een expert is snel, gemakkelijk en zorgt al direct voor een besparing op uw maandelijkse energierekening. Meld u via onderstaand formulier aan voor een vrijblijvende offerte. Hierdoor weet u zeker dat u een echt goede offerte krijgt van een net en gecertificeerd bedrijf.

  • Persoonsgegevens

  • Adresgegevens