Persoonlijk en onafhankelijk advies
Offerte op maat
Ondersteuning bij de uitvoering

Isolatieglas

Waar veel woningen vaak al goed geïsoleerd zijn, vergeten velen het belang van dubbelglas en HR++ glas (hoogrendementsglas). Want ook al is de muur nog zo goed geïsoleerd, zonder het juiste glas in de ramen verdwijnt alsnog veel warmte onnodig uit jouw woning. Bij Bureau voor Verduurzamen weten we veel van deze glassoorten en vertellen wij je graag meer.

Doe de verduurzamingscheck

Bereken binnen 1 minuut hoeveel jij kunt besparen door je huis te verduurzamen.

Overzicht

Wat is isolatieglas​

Hoogrendementsglas (ook wel HR++ glas genoemd) is feitelijk niets anders dan dubbel glas met een extra isolatielaag tussen de twee glasplaten. Hierdoor wordt er, de naam zegt het al, net wat meer rendement behaald uit het glas. Deze tussenlaag is gevuld met een isolerende gas (argon). In tegenstelling tot oud dubbel glas waar de laag is gevuld met lucht. De isolatiewaarde is immers een stuk hoger en dit zult u merken in uw portemonnee. 

Wat is het huidige type glas​

Het herkennen van het type glas is vrij eenvoudig bij enkel- en dubbel glas. Bij enkelglas is er allen maar één glasplaat in het kozijn. Bij dubbel glas zit er een aluminium strip tussen de platen. Het herkennen van HR glas kan wat lastiger zijn op het eerste gezicht. Daar zijn een aantal manieren voor. Dit kan via een lucifer of aansteker brandend voor het raam te houden. In de weerspiegeling zie je 4 vlammetjes verschijnen. Je herkent HR-glas doordat niet alle vlammetjes dezelfde kleur hebben. Namelijk heeft meestal het derde vlammetje een andere kleur. Dit komt door coating van het glas. Een andere manier is door te kijken naar de code die in het glas staat. Als daar de letter HR in staan dan weet dat het hoogrendementglas is. Ontbreken deze letters in de code dan is het standaard dubbel glas

Controleren-glas

Enkel of dubbel glas vervangen?

Wanneer je in de woning nog ramen hebt die gemaakt zijn van enkelglas adviseren wij deze direct te vervangen. Dit type glas bestaat uit één simpel paneel en biedt geen isolatie voor de woonruimte. Heb je dubbel glas, vaak thermopane genoemd, dan heb je een isolatielaag tussen de panelen. Dit is op basis van stilstaande lucht. Het is mogelijk dat dit in de loop der jaren is gaan lekken. Dan ontsnapt de lucht en isoleert het net zo slecht als enkel glas. In beide gevallen kun je dit vervangen door HR++ glas. 

Twijfel je tussen gewoon dubbel glas en HR++ glas? Niet doen: je bespaart geen geld door te kiezen voor gewoon dubbel glas. Nieuwe kozijnen met gewoon dubbel glas zijn namelijk net zo duur als met HR++ glas.

Glas vervangen door HR++

Standaard dubbel glas heeft geen hoge isolatie waarde. Als je deze vervangt door HR++ kun je direct energie besparen en meer wooncomfort krijgen. Bij hoogrendementglas zit er een speciaal soort gas tussen de glaspanelen. Er zijn 2 soorten glas die veel gebruikt worden: Argon of Krypton. Aan de binnenzijde van het glas is een coating aangebracht en in combinatie met het gas heeft de hele constructie een hoge isolatiewaarde. HR++ glas kun je plaatsen in de bestaande houtenkozijnen. Dit is afhankelijk van de staat van de houtenkozijnen. 

Geen houten kozijnen?

Er zijn verschillende soorten kozijnen: houten, aluminium en kunststof. Het vervangen van glas in bestaande kozijnen is het beste te doen in houtenkozijnen. Heb je kozijnen gemaakt van kunststof of aluminium dan gaat het lastiger om daar nieuwe glasplaten in te zetten. Ook is de staat van de kozijnen sterk afhankelijk voor de keuze van het vervangen van alleen het glas of direct ook de kozijnen. 

Zijn de kozijnen toe aan vervanging vanwege scheuren en/of vochtproblemen dan adviseren wij om direct de kozijnen mee te vervangen. Over het algemeen kan dubbel glas in kunststof- of aluminium kozijnen worden vervangen door HR+ of HR++ glas. Onze adviseurs kunnen je helpen met het maken van de juiste keuze. 

Voordelen van isolatieglas

Bij dubbel glas dat niet meer in juiste staat is is het mogelijk dat er condens ontstaat. lage buitentemperatuur en een hoge luchtvochtigheid in de woning zorgt voor condensvorming. Op langer termijn kan dit schimmelplekken veroorzaken op bijvoorbeeld de kitranden. Betere isolatie van de woning kan dit verhelpen. 

Een goed geïsoleerde woning krijgt een hogere energielabel en is in de huidige woningmarkt aantrekkelijker voor verkoop. Investeren in isolatieglas is dus zeker de moeite waard. 

De speciale coating aan de binnenzijde van het glas en het gas tussen de panelen zorgt voor een hoge isolatiewaarde (U-waarde). Bij HR++ glas ligt deze waarde tussen 0,5 en 0,9. In vergelijking met enkel glas waar de waarde rond de 5.8 ligt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Doordat er minder warmte verloren gaat blijft de temperatuur constanter in de woning. Ook heb je geen tocht dat door de woning trekt. 

Subsidies en leningen isolatieglas

Voor het isoleren van het glas zijn er verschillende subsidies beschikbaar waaronder de landelijke subsidie energiebesparing. 

Subsidies

  • Met de landelijke subsidie, de ISDE, is het mogelijk om een gedeelte van de totale investering terug te krijgen.  Tot 30 procent van de kosten kun je krijgen met het nemen van 2 maatregelen.
  • Voor isolatieglas kun je per m² een bedrag terugkrijgen. Lees hier meer over de specifieke bedragen en minimale voorwaarden per type glas.

Financiering

  • Het is mogelijk om extra hypotheek te krijgen voor het financieren van isolatieglas. Door middel van een ‘groene hypotheek’ af te sluiten kun je gemiddeld 6% meer lenen. dit bedrag kun je besteden aan duurzame maatregelen voor de woning.
  • Vanuit de overheid wordt er een voordelige energiebespaarlening aangeboden. Via het Warmtefonds wordt deze lening aangeboden. Meer informatie over financiering via een lening neem dan contact op met een van onze adviseurs. 

Speciale woonsituatie

Het is mogelijk dat jouw woning is aangemerkt als monumentaal pand. Hierbij zijn er speciale regels om het glas te vervangen. Voor dit soort woningen is er  speciaal monumentenglas beschikbaar. Het glas heeft de look en feel van ouder glas maar heeft wel een beter isolatiewaarde dan bijvoorbeeld oud dubbel glas. Het isoleert niet zo goed als HR++ glas, maar zeker een goede keuze om te besparen op de energierekening en het verhogen van het wooncomfort.

Kosten isolatieglas

De kosten van isolatieglas is afhankelijk van het type glas en de afmeting van de ruit. Er is geen standaard vierkante meter prijs voor de investering van glasisolatie. dit komt doordat de afmeting van het glas voor enorme verschillen kan zorgen in de prijs. Met een keukenraam vervangen ligt de m² anders dan bij het vervangen van de voorruit van de woning. 

  • Bij het vervangen van het glas van een gemiddelde hoekwoning (24m²) door HR++ glas, ligt de investering rond de  € 3.800. 
  • Met het vervangen van het glas ontvang je € 2.500 aan subsidie via de ISDE regeling. Vereist is dat het gecombineerd wordt met een andere maatregel.
  • Na het vervangen van het dubbel glas door HR++ glas ga je gemiddeld per jaar rond de €200 besparen. 

Wat zeggen onze klanten

Kitty Iding
5 van 5 sterren
Read More
Aantal keren in het hele proces heel vriendelijk en professioneel geholpen. Ze hebben ook goede contacten mbt uitvoering. Wat hier fijn is dat alle contacten via 1 persoon lopen, incl vragen over subsidies en zo. Met verbouwen en verduurzamen heb ik al zoveel partijen te coördineren, dit neemt een deel van die zorg weg.
Ida Gabeler
5 van 5 sterren
Read More
Marck heeft ons op uitstekende wijze informatie gegeven over de mogelijkheden die er zijn om onze woning te verbeteren en zeker ook belangrijk over de subsidiemogelijkheden. Verder zal hij ervoor zorgen dat we benaderd worden door partijen om ons een passend aanbod te doen.
Manu Blok
5 van 5 sterren
Read More
Heel fijn advies, fijn geholpen met een nieuw energiecontract
John Jansen
5 van 5 sterren
Read More
Goeie tips en kennis van zaken over vloer- en bodemisolatie
Lotte scholte Lubberink
5 van 5 sterren
Read More
Duidelijk advies, snelle communicatie.
Marten Van Der Zee
5 van 5 sterren
Read More
Marck weet voortvarend en to the point e wegwijs te maken in de ingewikkelde wereld van verduurzaming.
Charissa Prein
5 van 5 sterren
Read More
Adviseur was erg vriendelijk aan de telefoon, dacht mee en nam de tijd voor het gesprek.
Teun van Breda
5 van 5 sterren
Read More
Fijn en open gesprek gehad over verduurzaming van de woning. Eerlijk en duidelijk antwoord tot besluit. Hartelijk dank voor het adviesgesprek!
BFC Muller
5 van 5 sterren
Read More
Een fijn gesprek gehad met de medewerkers. Kreeg professioneel advies, we konden bellen als we nog vragen hadden. We raden dit bedrijf zeker aan!
Ada Ouwehand
5 van 5 sterren
Read More
De enthousiaste medewerkers van Bureau voor Verduurzaming zijn heel behulpzaam en denken goed met je mee in het maken van een goede keuze voor het isoleren van je woning.
Marianne Hogeman
5 van 5 sterren
Read More
Info gekregen over spouwmuur isolatie en vloerisolatie. Weer iets meer wegwijs geworden in isolatieband. En weet nu ook op welke certificering ik kan letten.
Noortje Kars
5 van 5 sterren
Read More
Leuk contact en oprecht maatwerk. Goed geprijsde offertes ook. Garantie op het werk en er wordt meegedacht in subsidies. Als je je woning wilt isoleren zou ik dit Bureau zeker aanbevelen!
A van Oudvorst
5 van 5 sterren
Read More
Heldere en duidelijke info over verduurzaming. Erg prettige wijze waarop dit werd gegeven. Goede tips. Kortom zeer positief en aan te raden
Wise Westley
5 van 5 sterren
Read More
Ik heb professioneel advies gekregen op een vriendelijke manier. Ze denken met je situatie mee, en leggen je alle opties voor, ook met eventuele subsidies die er voor alle opties zijn.
Sonja Flips
5 van 5 sterren
Read More
Adviesgesprek gehad met Mark Janssen. Mark nam uitgebreid alle mogelijkheden met mij door mbt spouwmuur en vloerisolatie waarna hij direct een keurige offerte mailde. Prima advies, rustige en gezellige toon. Aanrader !
Mark Van kouteren
5 van 5 sterren
Read More
Twee keer telefonisch contact gehad. Ze nemen ruim de tijd, meer dan een uur, om de situatie goed te schetsen en geven vervolgens verschillende ideeën waar je uit kan kiezen. Ik werd afgeraden om de duurdere optie te nemen met een gedegen uitleg daarachter. Vond dat eerlijk en verfrissend. Nu brengen ze mij met de uitvoerders in contact en blijven ze gedurende het hele proces beschikbaar. Zeker de moeite waard we s te luisteren.
Wbi
5 van 5 sterren
Read More
Goede uitleg. Direct volgende dag al inspectie gehad. Ook zeer duidelijke en vriendelijke uitleg. Duidelijke offerte ontvangen. Prima dus.
Ivo Noij
5 van 5 sterren
Read More
Ik ben echt super geholpen, en uitgebreid alles isolatie maatregelen besproken. Deskundig en eerlijk advies van onafhankelijke partij.
Bianca Marco
5 van 5 sterren
Read More
Er wordt echt de tijd genomen voor een persoonlijk maatwerk gesprek. Duidelijke informatie en uitstekende opvolging van de afspraken. De duurzame aanpak (lokaal clusteren van klussen) vind ik daarnaast een bonus!
Houten Dromen
5 van 5 sterren
Read More
Snel contact nadat ik een aanvraag had gedaan. Duidelijke uitleg over welke mogelijkheden er zijn voor isolatie en wat geschikt is voor ons huis. Een week later stond er al iemand op de stoep voor een technisch onderzoek en nog een week later was de vloer geïsoleerd. Wij zijn zeer tevreden.
A. van Driel
5 van 5 sterren
Read More
Mijn aanvraag betrof het onderzoek en eventuele verbetering van de bestaande spouwmuurisolatie van mijn woning. Het telefoongesprek met de adviseur van dit bureau was niet alleen zeer verhelderend maar ook prettig. Zijn objectieve informatie heeft mij echt geholpen bij mijn besluitvorming.
Bertina Jansma
4 van 5 sterren
Read More
Voor zover mogelijk, was er een duidelijke en open houding van de adviseur van BvV. Er werd de tijd genomen om alles door te spreken; ik werd niet met een 10 minuten verkooppraatje 'binnengehaald'. De offerte was prima geprijst tov van andere offertes. Enige wat jammer was, was het uiteindelijke verschil in de 1e- en definitieve offerte. Maar ook dat is uiteindelijk goed en klantvriendelijk opgelost. We hebben er een fijn gevoel aan overgehouden en raden dit bureau zeker aan!
A. Stam
5 van 5 sterren
Read More
Meerdere malen telefonisch contact gehad met isolatieadviseur Marck. Niet de typische telefonische verkoop maar kundig advies, goede uitleg, materiaalkennis en begrijpelijke antwoorden op vragen. Hij is de vaste contactpersoon voor de offertes en reageert snel op vragen per e-mail. Vraagt altijd eerst netjes of het uitkomt, er wordt per sms en telefonisch gecheckt of de inspectieafspraak nog steeds goed uitkomt. Uitvoering van de isolatie vindt plaats door een lokaal bedrijf, Duits Isolatie.
Previous
Next

Installatie door specialisten

Bureau voor Verduurzamen heeft partners over heel Nederland. Wij selecteren de beste partner om in uw regio de werkzaamheden uit te voeren. Samen met onze partners kunnen wij u advies op maat aanbieden. Hiermee gaan wij kijken naar wat de opbrengsten zijn, de totale investering, de terugverdienperiode en welke extra mogelijkheden er allemaal zijn.

Insula_Keurmerk
SKG-IKOB-logo

Heb je nog twijfels?

Wij helpen je graag verder. Maak een afspraak voor een adviesgesprek met onze adviseur.

Bureau voor Verduurzamen
4.7 88 Google beoordelingen