Heb je nog twijfels?
Wij helpen je graag verder. Maak een afspraak voor een adviesgesprek met onze adviseur.
Waar veel woningen vaak al goed geïsoleerd zijn, vergeten velen het belang van dubbelglas en HR++ glas (hoogrendementsglas). Want ook al is de muur nog zo goed geïsoleerd, zonder het juiste glas in de ramen verdwijnt alsnog veel warmte onnodig uit jouw woning. Bij Bureau voor Verduurzamen weten we veel van deze glassoorten en vertellen wij je graag meer.
Het herkennen van het type glas is vrij eenvoudig bij enkel- en dubbel glas. Bij enkelglas is er allen maar één glasplaat in het kozijn. Bij dubbel glas zit er een aluminium strip tussen de platen. Het herkennen van HR glas kan wat lastiger zijn op het eerste gezicht. Daar zijn een aantal manieren voor. Dit kan via een lucifer of aansteker brandend voor het raam te houden. In de weerspiegeling zie je 4 vlammetjes verschijnen. Je herkent HR-glas doordat niet alle vlammetjes dezelfde kleur hebben. Namelijk heeft meestal het derde vlammetje een andere kleur. Dit komt door coating van het glas. Een andere manier is door te kijken naar de code die in het glas staat. Als daar de letter HR in staan dan weet dat het hoogrendementglas is. Ontbreken deze letters in de code dan is het standaard dubbel glas
Wanneer je in de woning nog ramen hebt die gemaakt zijn van enkelglas adviseren wij deze direct te vervangen. Dit type glas bestaat uit één simpel paneel en biedt geen isolatie voor de woonruimte. Heb je dubbel glas, vaak thermopane genoemd, dan heb je een isolatielaag tussen de panelen. Dit is op basis van stilstaande lucht. Het is mogelijk dat dit in de loop der jaren is gaan lekken. Dan ontsnapt de lucht en isoleert het net zo slecht als enkel glas. In beide gevallen kun je dit vervangen door HR++ glas.
Twijfel je tussen gewoon dubbel glas en HR++ glas? Niet doen: je bespaart geen geld door te kiezen voor gewoon dubbel glas. Nieuwe kozijnen met gewoon dubbel glas zijn namelijk net zo duur als met HR++ glas.
Standaard dubbel glas heeft geen hoge isolatie waarde. Als je deze vervangt door HR++ kun je direct energie besparen en meer wooncomfort krijgen. Bij hoogrendementglas zit er een speciaal soort gas tussen de glaspanelen. Er zijn 2 soorten glas die veel gebruikt worden: Argon of Krypton. Aan de binnenzijde van het glas is een coating aangebracht en in combinatie met het gas heeft de hele constructie een hoge isolatiewaarde. HR++ glas kun je plaatsen in de bestaande houtenkozijnen. Dit is afhankelijk van de staat van de houtenkozijnen.
Er zijn verschillende soorten kozijnen: houten, aluminium en kunststof. Het vervangen van glas in bestaande kozijnen is het beste te doen in houtenkozijnen. Heb je kozijnen gemaakt van kunststof of aluminium dan gaat het lastiger om daar nieuwe glasplaten in te zetten. Ook is de staat van de kozijnen sterk afhankelijk voor de keuze van het vervangen van alleen het glas of direct ook de kozijnen.
Zijn de kozijnen toe aan vervanging vanwege scheuren en/of vochtproblemen dan adviseren wij om direct de kozijnen mee te vervangen. Over het algemeen kan dubbel glas in kunststof- of aluminium kozijnen worden vervangen door HR+ of HR++ glas. Onze adviseurs kunnen je helpen met het maken van de juiste keuze.
Bij dubbel glas dat niet meer in juiste staat is is het mogelijk dat er condens ontstaat. lage buitentemperatuur en een hoge luchtvochtigheid in de woning zorgt voor condensvorming. Op langer termijn kan dit schimmelplekken veroorzaken op bijvoorbeeld de kitranden. Betere isolatie van de woning kan dit verhelpen.
Een goed geïsoleerde woning krijgt een hogere energielabel en is in de huidige woningmarkt aantrekkelijker voor verkoop. Investeren in isolatieglas is dus zeker de moeite waard.
De speciale coating aan de binnenzijde van het glas en het gas tussen de panelen zorgt voor een hoge isolatiewaarde (U-waarde). Bij HR++ glas ligt deze waarde tussen 0,5 en 0,9. In vergelijking met enkel glas waar de waarde rond de 5.8 ligt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.
Doordat er minder warmte verloren gaat blijft de temperatuur constanter in de woning. Ook heb je geen tocht dat door de woning trekt.
Voor het isoleren van het glas zijn er verschillende subsidies beschikbaar waaronder de landelijke subsidie energiebesparing.
De kosten van isolatieglas is afhankelijk van het type glas en de afmeting van de ruit. Er is geen standaard vierkante meter prijs voor de investering van glasisolatie. dit komt doordat de afmeting van het glas voor enorme verschillen kan zorgen in de prijs. Met een keukenraam vervangen ligt de m² anders dan bij het vervangen van de voorruit van de woning.
Bureau voor Verduurzamen heeft partners over heel Nederland. Wij selecteren de beste partner om in uw regio de werkzaamheden uit te voeren. Samen met onze partners kunnen wij u advies op maat aanbieden. Hiermee gaan wij kijken naar wat de opbrengsten zijn, de totale investering, de terugverdienperiode en welke extra mogelijkheden er allemaal zijn.
Wij helpen je graag verder. Maak een afspraak voor een adviesgesprek met onze adviseur.
Jeverweg 2-2
9723 JE Groningen
050 36 00 322
Aanvraag@bureauverduurzamen.nl
Bereikbaar op werkdagen tussen 10:00 en 19:00