Persoonlijk en onafhankelijk advies
Offerte op maat
Ondersteuning bij de uitvoering

ISDE-subsidie 2024

Iedere woningeigenaar die in 2024 kiest voor een isolatiemaatregel, komt in aanmerking voor de isolatiesubsidie. Met de ISDE-subsidie kunt u tot ongeveer 30 procent van de kosten terugkrijgen. Ook is het mogelijk om één isolatiemaatregel te combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Meer over alle voorwaarden en voordelen lees je hieronder.

Subsidiemogelijkheden isolatie

Je kan subsidie aanvragen voor de volgende maatregelen:

Waarom isoleren?

Met het doorvoeren van energiebesparende maatregelen profiteer je niet alleen van minder kosten op de energierekening maar geniet je ook van een optimale wooncomfort, de waarde van de woning zal stijgen, er zullen minder problemen optreden in de woning zoals vocht en je maakt de juiste keuze om milieuvriendelijker te gaan wonen.

Voorwaarden subsidie aanvragen

Voor het aanvragen van de subsidie zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Allereerst kan alleen de eigenaar én bewoner kan de subsidie aanvragen, dit kan nadat de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald. Voor elke maatregel geldt een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde).

Vanaf 2023 kunt u ook subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. Deze isolatiemaatregel mag al vanaf 2 april 2022 zijn aangebracht. Bent u van plan één of meerdere isolatiemaatregel(en) op een ander moment te nemen? Het is dan belangrijk om te weten dat de subsidiebedragen verdubbelen wanneer u twee verduurzamende maatregelen toepast. Laat die maatregel(en) dan binnen 24 maanden uitvoeren na het uitvoeren van de eerste maatregel. 

Voor de woning geldt dat er een minimum aantal vierkante meters per maatregel moet zijn. Het aantal vierkante meters vind je in de tabel hieronder. Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan. Wanneer je niet precies weet uit hoeveel vierkante meters de spouwmuur of het dak bijvoorbeeld bestaat dan kun je vrijblijvend contact opnemen met onze adviseurs. Kijk voor alle voorwaarden en details op de website van RVO.

Subsidiebedragen isolatiemaatregelen

Naast het aantal vierkante meters is de minimale isolatiewaarde per maatregel ook van belang. Je kunt alleen subsidie krijgen voor maatregelen met een goede isolatiewaarde. Ook hiervoor zijn per isolatiemaatregel voorwaarde gesteld. Deze waarde wordt uitgedrukt in de zogeheten Rd-waarde. Dit betekent in hoeverre het isolatie materiaal in staat is warmte binnen te houden en kou te weren. De bedragen, minimale en maximale oppervlakte en minimale isolatiewaarde in de tabel gelden voor 2023.

Subsidiebedragen spouwmuur, dak en vloer

 
Dak, vloer, gevelSubsidie per m2 in 2023 (1 maatregel)Minimale en maximale oppervlakte in 2023Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde)
Spouwmuurisolatie€ 4,-10 m2 / 170 m21,1
Dakisolatie€ 15,-20 m2 / 200 m23,5
Vloer zolder isoleren€ 4,-20 m2 / 130 m23,5
Gevelisolatie€ 19,-10 m2 / 170 m23,5
Vloerisolatie€ 5,5020 m2 / 130 m23,5
Bodemisolatie€ 3,-20 m2 / 130 m23,5

Bron: rvo.nl

Let op: deze subsidiebedragen verdubbelen als u een 2e of meer maatregel(en) neemt. Die 2e maatregel kan zijn: een isolatiemaatregel van een ander type, een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Subsidiebedragen hoogrendementsglas

Soort glasSubsidie per m2 in 2022 Minimale en maximale oppervlakte in 2022 Maximale U-waarde
HR++ glas€ 26,508 m2 / 45 m21,2
Kozijnpanelen (samen met HR++ glas)€ 11,50Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas1,2
Isolerende deur (samen met HR++ glas)€ 26,50Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas1,5
Triple glas€ 75,-8 m2 / 45 m20,7
Kozijnpanelen (samen met triple glas)€ 57,50Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas0,7
Isolerende deur (samen met triple glas)€ 75,-Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas1

Bron: rvo.nl

Let op: deze subsidiebedragen verdubbelen als u een 2e of meer maatregel(en) neemt. Die 2e maatregel kan zijn: een isolatiemaatregel van een ander type, een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

ISDE-subsidie aanvragen

Voor het aanvragen van subsidie kunnen woningeigenaren terecht op de website van de RVO. Voordat u kunt beginnen met het aanvragen zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Het is belangrijk dat je voor het uitvoeren van de maatregelen de aanvraagprocedure en alle subsidievoorwaarden controleert. De isolatiemaatregelen conform de voorwaarden worden uitgevoerd. Het aanvragen van de subsidie kan pas na het uitvoeren.

Het RVO heeft een stappenplan opgesteld die het totale proces duidelijk maakt. Wanneer je uitvoert via Bureau voor Verduurzamen krijg je de digitale ISDE-subsidieaanvraag zelf-portaal (twv. €75). Deze maakt het mogelijk om via onze partner Simpel Subsidie eenvoudig de subsidieaanvraag uit handen te geven . Met het invullen van een paar gegevens wordt alles voor je geregeld en heb je geen omkijken meer naar het aanvragen van de subsidie.

Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet en de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn, kun je de aanvraag afronden. Hiervan krijg je direct in de mail een bevestiging. Binnen een periode van ongeveer 13 weken na goedkeuring van het RVO ontvang je per post de bevestiging.

Isolatiesubsidie voor VvE

Niet alleen voor particulieren is er subsidie beschikbaar maar ook voor Vereniging van Eigenaars (VVE).  Dit gaat via de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Daarnaast is er ook subsidie beschikbaar voor een energie-advies of procesbegeleiding.

Voor meer informatie over het verduurzamen hebben wij specialisten zitten die alles weet over het isoleren van gebouwen zoals een appartementencomplex of flats. Ook voor meer informatie over de subsidiemogelijkheden kun je contact opnemen! 

VvE-subsidie en individuele subsidie

Als de woning onderdeel van een VVE is en je wilt gaan verduurzamen dan heb je de keuze om de subsidie aan te vragen als individu of dit gezamenlijk aan te vragen als VVE. Let op, als er reeds subsidie is aangevraagd vanuit de VVE dan is het niet meer mogelijk individueel subsidie aan te vragen. Andersom geldt dit ook. Het is verstandig om te kijken wat precies de mogelijkheden zijn via de VVE. Ook hierin kunnen onze adviseurs je ondersteunen en zo een slimme keuze te maken.

Bureau voor Verduurzamen
4.7 88 Google beoordelingen